*

Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Kaikki blogit puheenaiheesta Köyhät

Köyhän iltahuuto!

Köyhän iltahuuto alkaa „suomalaisuuden päivänä“ ja loppuu „kaatuneiden muistopäivän“ kunniaksi.

 

Ota koppi ja auta!

 

Superrikkailla pyyhkii hyvin- Oxfamin raportti sen kertoo

Kahdeksan miestä omistaa yhtä paljon kuin 3.6 miljardia ihmistä - uutinen säväytti. Tähänkö on tultu uusliberalismin voittokulussa viimeisten 30 - 40 vuoden aikana nobelisti,  oppi-isä  Milton Friedmannin viitoittamalla tiellä. "Julkinen sektori alas, yksityistäminen ja kaupan vapauttaminen." Kaikki hyötyvät -kuuluu slogan. Vai hyötyvätkö sittenkään?

Kansainvälisen kehitysorganisaation Oxfamin raportti julkistettiin sopivasti ennen Davosin vuosittaista maailman talousvaikuttajien huipputapaamista. Asiasta tulevat varmaankin keskustelemaan .

Suurituloisten verovalituksen logiikka

Aina silloin tällöin suurituloiset muistuttavat meitä siitä, kuinka pieni osa suurituloisista kustantaa maksamillaan veroilla suurimman osan yhteiskunnan menoista. Äkkiseltään se kuulostaa ihan asialliselta valitukselta, mutta kun hieman pureutuu asiaan, siihen liittyy muitakin näkökulmia.

Ihmisoikeuspäivä

Heti aamullaTV:ssä toitotettiin, että tänään vietetään ihmisoikeuksien päivää. Mitä se käytännössä merkitsee? Jokaiselle ihmisoikeus varmasti viestii siitä, että jokainen ihminen on arvokas. Tai niin pitäisi olla. Tietysti  maissa, joissa naisella ei ole mitään arvoa ja häntä pahoinpidellään, raiskataan jne.  ei oikein voi puhua ihmisoikeuksista… ainakaan me emme puhuisi.  Usein ajattelemme, että koko asia ei oikeastaan koske pohjoisia sivistysvaltioita ollenkaan.

Empatiakurssi eliitille ja rahvaalle osa 1

Julkisessa keskustelussa empatia tuntuu olevan niukka luonnonvara. Niin moni haluaa sanoa ajatuksiaan julki, että hälystä nousemiseen tarvitaan provosointia ja toisten loukkaamista. Pelin henkeen kuuluu, että jokainen heittää vuorollaan oman kommenttinsa ja vastakommenttinsa. Niistä ei kuitenkaan synny kehittävää keskustelua, koska kaikki osapuolet löytävät aina syyn loukkaantumiseen.

Perusturvan tasoa pitää nostaa


Taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus laskee lasten ja nuorten (myöhemmin siis koko kansakunnan yhteistä) lukutaitoa. Sillä on kauaskantoiset seuraukset ihmisten elämiin ja koko yhteiskuntaamme.
 
Kasvatetut tuloerot, eriarvoisuus ja köyhyys ovat tietoisesti ja järjestelmällisesti politiikalla tehty rikos, jossa aseena on taloudellinen väkivalta.
 
Taloudellista ja sosiaalista eriarvoisuutta on kasvatettu tietoisesti politiikalla jo yli 20 vuotta Suomessa.
 

Yhteisöllisyys on nyky-Suomessa tyhjä käsite

Meillä Suomessa korostetaan usein päättäjien ja korkeiden virkamiesten puheissa yhteisöllisyyttä ja sen tärkeyttä voimavarana. Tuo voimavara on kätevä käsite poliittisissa ja muissa puheissa silloin, kun sillä voi perustella omaa politiikkaansa, säästöpäätöksiä tai muita omia pyrkimyksiä.

Syntipukin puheenvuoro - vai onko?

Eläkeläiset äänestivät britit ulos EU:sta. Näin kirkui eräskin otsikko ja intomieliset EU:n kannattajat meilläkin toistivat sitä perässä kuin papukaijat. Olemme me harmaiksi panttereiksikin sanottu kansanosa melkoinen tekijä, riippumatta siitä missä valtiossa vaikutamme. Suomenkin talousvaikeuksista syytetään varsin yleisesti suurta eläkeläisten määrää. 

Orpo köyhien, Heinäluoma rikkaiden asialla!

 

Petteri Orpo aloitti valtiovarainministerinä keskiviikkona. Heti hän oli eduskunnan ministeriaitiossa puolustamassa hallituksen kehyspäätöstä.

 

Orpo jatkoi jo Lappeenrannassa esittämäänsä linjaa. Hän lupasi, että köyhistä ja talousahdingossa elävistä kannetaan huolta. Tämän hän kertoi vakaalla mielellä jopa pariin kertaan eduskunnan edessä.

 

Lisäksi hän lupasi, että koulutuksesta ja tutkimuksesta ei enää leikata. Erinomaista.

 

Edellinen valtiovarainministeri ei koskaan kertonut saati luvannut vastaavaa. 

Avoin kirje Juha Sipilälle ja Timo Soinille +

Ps 82:1-8  Aasafin virsi.              Jumala seisoo jumalien kokouksessa, hän on tuomari jumalien keskellä:                          "Kuinka kauan te tuomitsette väärin ja pidätte jumalattomain puolta?" Sela.  "Auttakaa oikeuteensa vaivainen ja orpo, antakaa kurjalle ja puutteenalaiselle oikeus.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä