Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Kotimainen juusto on vastuullinen valinta

  • Kotimainen juusto on vastuullinen valinta

Ulkomainen juusto on kotimaisen tuotannon kannalta paljon suurempi paha kuin ulkomainen maito tai jugurtti, sillä yhden juustokilon tuottamiseen tarvitaan 10 litraa maitoa. Tällä hetkellä noin puolet suomalaisten kuluttamasta juustosta tulee ulkomailta. Maitokiintiöiden poistumisen myötä tapahtuva maidontuotannon kasvu muualla Euroopassa saa aikaan sen, että halpaa bulkkijuustoa työnnetään Suomen markkinoille. Ei hyvä.

Suomalainen maidontuotanto on pahassa kriisissä. Venäjäpakotteet, maidon tuottajahinnan lasku ja ulkomailta tuotu halpatavara jota suomalaiset ostavat kotimaisen sijaan, ajavat tuotantoa ahtaalle. On arvioitu, että lähes puolet maitotiloista lopettaa vuoteen 2020 mennessä - eli vain viiden vuoden kuluessa. Jäljelle jäävät tilat joutuvat kasvattamaan tuotantoaan ja jatkamaan lisääntyvällä velkarahalla. Onko tämä todellakin se suunta, mihin haluamme maatilat maassamme ajaa? Kauaksi jää muistojemme maaseutu perheviljelmineen ja sukutiloineen. Sitä maaseutua jonka olemme oppineet tuntemaan, ei kohta enää ole.

Sylttytehtaita löytyy. Syynsä on niin politiikassa, kauppojen häikäilemättömässä voiton tavoittelussa kuin myös meissä kuluttajissakin. Miksi ihmeessä suomalainen kuluttaja ei osta kotimaista juustoa? Köyhyys ulkomaisen valintaperusteena ontuu mielestäni. Jos on oikeasti köyhä, juustoa ei ole yleensä vara ostaa ollenkaan. Suomalainen elintarvike on ylellisyyttä ja tae puhtaudesta, juustosta oltaisiin Venäjälläkin valmiita maksamaan. Jos kotimaisen kysynnän puutteessa ei saada maidontuotantoa pysymään jaloillaan Suomessa, niin mitäs sitä sitten syödään?

Suomalainen ruoka on suomalaista työtä ja sataa meidän kaikkien laariin niin verotuloina kuin aluetalouteenkin. Ostetaanpa sitä kotimaista juustoa, vaikka maksaisikin euron enemmän kilolta kuin se tanskalainen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kun persut hallituksessa vaativat pienituloisia suomalaisia alentamaan ansioitaan lakien voimalla, ja samalla sinä kuten monet muutkin maalaiset vaativat ostamaan kalliita suomalaisia elintarvikkeita, ollaan melko vaativassa yhtelössä.

Tehdas lähtee Aasiaan, mutta suomalaisen pitäisi maksaa kalliista suomalaisesta ruuasta?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Jotenkin minusta tuntuu, että tehtaat on lähteneet jo edellisten hallitusten aikana..? Ja taisi silloin vallankahvassa olla mm. työläisten suosikkipuolueita kuten SDP ja Vasemmisto? Miksi ne eivät pitäneet tehtaita Suomessa?

Mutta itse asiaan, liekö osasyynä tehtaiden (ainakin pienempien tuotantolaitosten) lähtöön ollut myös se kotimaisen kysynnän katoaminen alta suomalaisten siirryttyä ostamaan halpaa aasian maissa tuotettua tavaraa ja vaatetta? No, onneksi joitakin yrityksiä on jopa sittemmin palannut Suomeen, kun ei se aasia mikään taivas ollutkaan.

Oletko siis sitä mieltä, että suomalaiselle tuottajalle pitää tehdä sama kuin mitä globalisaatio ja kotimaisen tuotannon aliarvostaminen on tehnyt suomalaisille tehdastyöläisille? Työt alta ja kortistoon? Ihan vaan kateuttaan ja kostoksi?

Ei se kotimainen muuten niin kallista ole, tarjouksesta ostettuna ainakaan. Halpa-Hallista saa tarjouksesta Oltermannia alle vitosella kilo.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Valtiovarain- ja päämisteriministeripuolueina hallituksessa on ollut pääasiassa vuodesta about 1987 kokoomus. Lipponen pääsi kaksine sateenkaarineen vähän väliin sotkemaan, silloinkin kokoomus rahahanassa. Ja miten irvokasta oli smp:n ja konkurssipesän päälle kasatun persujen toimnta.

Jäätteenmäen 69, Vanhasen kaksi hallitusta ja Kataisen, Stubbin tynkä sitten sinetöivätkin persujen tulon hallitukseen. Paraatiovet olivat auki. Nyt saa lyödä köyhää kansaa, kaikki on luvallista. Tähän täkyyn persut (Soini) tarttuivat halulla.

Soinin henkilökohtainen missio sai melkein täyttymyksensä. Hän ei päässyt Pääministeriksi, ei ottanut taloustirehtöörin virkaa, vaan pakeni ulkomaille. Ihan normaalia soinia. "Työmies on kopsunsa ansainnut", ei työtään. Ei liiviä päälle, vaan Oikea huivi kaulaan. Sitä katolista jalkapallohuumaaaa..

Kotimaista oltermannia tuli pitkään ostettua kyrillisin kirjaimin varustettuna, halvalla. Mutta sehän ei ole normaali tilanne.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kotimainen tehdas elintarviketyöläisten liiton työvoimalla tuottaa kotimaista juustoa, mutta sitähän v*ttuuntunut SAK:n työläinen ei voi ostaa, koska katkeruus maataloustuista.

Sillä lailla. Tähän vielä hento muistutus, että maataloustuilla se Arlan halapa bulkkijuustokin dumpataan Suomen markkinoille.

Ja toisena hauska muistutus saalistushinnoittelutuomiolla kallistettu Valion maito. Kaikki kilpailijamaidot tosin on nykyään halvempia kuin aikaan ennen tuota saalistushinnoittelua...

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Aivan vastuuton valinta. Maataloustuet pitää kerätä toisten kukkaroista kustantamaan tätä kotimaisuus touhua.

Pekka Iiskonmaki

Ulkolainen voittaa lähes aina laadussa ja hinnassa.

Ei paskoo kannata ostaa, vaikka siinä olisikin avainlippu.

Pekka Iiskonmaki

Maataloustuet pitää poistaa. Kyse on maatalousyrittäjistä. Samoin pitää poistaa kaikki yritystuet.

Maatalous tulee pärjäämään ilman tukiaisia, kun sen tolkuton verotus poistetaan ja maatalousmaan hinta hakee paikkansa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Toki, mutta näin on toimittava koko Euroopassa. Kyllä siinä nauru maittaisi naapureilla, jos Suomi yksipuolisesti moiseen typeryyteen sortuisi.

Pekka Iiskonmaki

#8
Ruotsilla ja Virolla ei ole kansallista maataloustukea. Pelkkä EU -tuki riittäisi suomalaisillekin.

Toimituksen poiminnat