Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Siikajoki tarvitsee valokuidun

  • Siikajoki tarvitsee valokuidun

Siikajoella on vireillä kuntavetoinen koko kunnan kattava laajakaistahanke. Tavoitteena on saada valokuitu vedettyä jokaiselle jokaiseen kotiin ja toimipaikkaan. Valokuidulle on tarvetta enemmän kuin koskaan, sillä kuparijohtoja kääritään rullalle kiihtyvään tahtiin. Tietoliikennemäärien lisääntyessä ja katvealueilla mobiiliyhteydet eivät pysty tarjoamaan niin varmaa ja nopeaa yhteyttä kuin valokuitu. 

Yleinen harhaluulo on korkea hinta. Se on peruja kaupallisten operaattoreiden hinnoittelusta, he kun mieluummin myyvät mobiiliyhteyksiä kuin valokuitua ja haluavat investoinnilleen lyhyen takaisinmaksuajan.

Siikajoen kunnan vetämässä hankkeessa tavoitteena on mahdollisimman alhainen liittymismaksu/osuusmaksu joka parhaimmillaan voisi olla vain 100€.  Sen lisäksi yhteyden käytöstä tulee maksaa käyttömaksu, joka suuruus voisi olla 35-50 euroa kuukaudessa palvelupaketin sisällöstä riippuen. Liittymismaksu olisi valokuituverkon alueella aina sama riippumatta asuinpaikasta tai tilaajakaapelin pituudesta. Lopulliset hinnat päättää uutta palveluverkkoa hallinnoimaan ja ylläpitämään perustettava toimija.

Kuukausimaksu on siis samaa luokkaa kuin kuparilinjankin päässä. Kaistan nopeudessa ja leveydessä sen sijaan on huima ero. Kun tieto kulkee valon nopeudella ja suojassa maan sisällä, ei yhteys töki ja pätki isollakaan kuormalla tai pahallakaan ilmalla. Valokuidussa kulkee muukin kuin netti: sen kautta voi katsella televisiota, tarkkailla robottinavettaa tai vaikkapa videoneuvotella terveydenhoitajan kanssa tulevaisuuden virtuaalivastaanotolla. Kun kuitu on kerran maahan pantu se kestää jopa 70 vuotta; Tulevaisuuden palveluita ja käyttötapoja voi siis vain arvailla.

Mitä enemmän tilaajia, sitä paremmin on saavutettavissa edullinen hintataso kaikille. Ennakkoilmoittautuneita on tällä hetkellä noin 600. Lisää tarvitaan jotta tavoitteeseen päästään. Ennakkoilmoittautuminen ei ole sitova, koska lopullinen hinta ei ole vielä tiedossa. Ennakkoilmoittautuneet saavat valokuidun kuitenkin edullisemmin kuin ne, jotka hoksaavat tilata vasta kaivinkoneen ilmestyttyä kylälle.

Myös naapuria tarvitaan. Jotta hanke toteutuu, pitää tarpeeksi suuren osan alueen asukkaista ilmoittaa, että olisi halukas ottamaan valokuidun, mikäli hinta tulee olemaan itselle sopiva.  Mikäli tarpeeksi suurta ennakkoon ilmoittautuneiden määrää ei saavuteta jollakin kylällä, voi koko kylä jäädä hankkeen ulkopuolelle. Luohualla tilanne on tällä hetkellä jo kohtuullinen, noin 40% talouksista on antanut ennakkositoumuksen. 60% tarvitaan koko kunnassa ja myös Luohuan kylällä, jotta hanke koko kunnan laajuisena toteutuu.

Siikajoen kunta on palkannut Eero Lanton vetämään hanketta. Tavoitteena on, että valokuitu on valtuuston päätettävänä joulukuussa. Tällöin rakentaminen voisi alkaa loppukesästä 2016 ja jo ensi jouluna siikajokiset pääsisivät uutta valokuitua käyttämään. Jotta valtuusto voisi asiasta päättää, tarvitaan ennakkoilmoittautujia lisää. Siihen riittää sähköposti, jonka voi laittaa osoitteeseen eero.lantto@siikajoki.fi tai arja.lappalainen@siikajoki.fi Lisätietoja löytyy netistä http://www.siikajoki.fi/laajakaistahanke .

Meille päättäjille tieto tarpeeksi suuresta liittyjien määrästä on ensiarvoisen tärkeä, jotta voimme asiasta päättää. Siksi pyydänkin kuntalaisia ilmoittautumaan Eerolle. Kyseessä on noin 6 miljoonan euron hanke, jota varten kunta joutuu järjestämään rahoituksen. Haluamme tarjota kuntalaisillemme parasta mahdollista palvelua nyt ja tulevaisuudessa, ja siksi olen itsekin ollut hanketta voimakkaasti edistämässä. Varmat ja toimivat yhteydet ovat paitsi hyvää palvelua ja kunnan vetovoimatekijä, myös elinehto nykyisille ja tuleville yrityksillemme.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hötkyily valokuidun kanssa tulee erittäin kalliiksi hyötyihin nähden, mutta muodissahan mukana oltava kuten tuulivoimassakin.

Juha Vesamäki

Tuolta se toisinaan kyllä tuntuu, siis hötkyilyltä, onhan valokuitu aivan omiansa sinne missä on paljon liikennettä, esim. linkkien välille. Neljä gee ja tuleva viisi gee riittää tavallisen kuluttajan tarpeisiin hyvinkin pitkälle, ja ainakin 4G on huomattavasti halvempi kuin valokuitu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mobiliverkot ovat käteviä ja aloituskustannuksiltaan edullisia mutta päätelaitteiden lisääntyessä tulee ruuhkautumisongelmat esiin.
Kuidussa riittää kaistaa digi-tv tarjontaan etc.
Häiriösietoisuus on kuidun etuja myös.
Mutta kustannukset ovat kyllä huomattavat siitä ei pääse yli eikä ympäri.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Se on vähän sama kuin jos ostaisi 10-kertaa tavallista kalliimman kuulakärkikynän, jolla voikin sitten kirjoittaa 500 km/h. Nopealle kirjoittajalle siitä voi olla hyötyä, mutta itse en tunne ketään sellaista.

Juha Vesamäki

Tuo nopeus oli se miksi muutama vuosi sitten palautin ensimmäisen "mokkulan" paluupostissa. Tätä nykyä katselen 4G:n kautta televisiota, ja juutuupista tulee 720HD videot nikottelematta. Tietysti on alueita mihin tuskin koskaan saadaan kattavaa mobiilidataa mutta maksaa se kuidun vetokin niille seuduille "hieman".

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kaikki yhtäaikaiset 4G-asiakkaat jakavat se kaistan ja nopeus putoaa nopeasti 3G:n tasolle. Siinä rupeeaa hd-leffa nykimään. Tätä voidaan korjata laiteresusseja lisäämällä mutta kustannukset myös nousevat.
Kuituyhteys on myös symmetrinen.

Toimituksen poiminnat