Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Viha tekee sokeaksi

  • Viha tekee sokeaksi

Me kaikki tiedämme, mitä tarkoittaa, kun näkee punaista. Enkä nyt tarkoita vaaleanpunaisia höttölaseja, vaan niitä pelon, vihan ja pettymyksen sävyttämiä. Mutta moniko tulee ajatelleeksi, että mitä enemmän näemme punaista, sitä vähemmän meille on olemassa mitään muuta? Tuloksena on lopulta vain joko mustaa tai valkoista. Kumpikaan ei ole hyvä. Maailma on kokonaisuus, jossa yhtä totuutta ei ole kuin ehkä yksittäisten yksilöiden mielissä.

Maailmassa on aina ollut ääri-ilmiöitä. Jokin on kuitenkin muuttunut. Kesän ja syksyn aikana Suomen poliittinen kenttä on ollut valtavassa myllerryksessä, joka on saanut osapuolet kaivautumaan omiin poteroihinsa, niin syvälle ettei päivä sinne enää paista. Asetelma on johtanut siihen, että vakavasti otettavat poliitikotkin suoltavat osatotuuksia ja suoranaista väärää tietoa joiden läpi rippikoulunkin käymätönkin näkee. Kun tarpeeksi näkee punaista, enää vain tietty informaatio läpäisee lasit. Kyseisessä ilmanalassa, vaihtoehtoisen ajattelutavan esittäjälle on tiedossa vain kunnon rökitys. Sivistyneiden ihmisten tapa keskustella ja kehittyä on kokenut melkoisen inflaation.

Asetelmia ei yhtään helpota ammattimainen trollaus, nettipropaganda ja median tarve saada jutuilleen mahdollisimman paljon klikkauksia. Moni lankeaa syöttiin, niin vihasivustojen kuin kohuotsikkomediankin, ja pistää vahingon kiertämään.

Yhtenä päivänä median värittämän kuvan vuoksi paheksunnan kohteena on eduskunnan puhemies, toisena tietoja pimittävä poliisilaitos. Aiheista saa mainiosti pelkästään omaa näkökulmaa pönkittävää materiaalia, mikäli niin haluaa tehdä. Silloin ei tunnu olevan mitään väliä sillä, mitä tulee laittaneeksi vastakkain, ja onko asioilla todenperää. Pääasia, että oma viesti menee perille keinoista välittämättä. Itselläni herää kysymys, onko tässä kaikessa enää mitään järkeä? Jos jostakin pitäisi leikata, niin vastakkainasettelusta. Maamme kun kuitenkin on yhteinen.

Punaista näkevien vihalistan TOP 10 kärkeen nousee kirkkaasti niin mamu-, persu- kuin suvakkivihakin. Jotta kykenee päivästä toiseen temmeltämään tuolla leikkikentällä, täytyy päässä olla todella punaiset lasit. Onko näkökyky heikentynyt vai toiminta osa tietoista strategiaa, sen tietänee vain temmeltäjä itse.

Voi että minä kaipaan luotettavia lähteitä ja asiallista keskustelua – eritoten ääripäiden välillä. Totuus on yleensä jossain siellä välimaastossa ja erilaisilta oppii aina eniten.

En kuitenkaan vielä luovu toivosta, sillä vastikään vastaani tuli poliitikko joka totesi: ”Eikö ole ihmeellistä, miten asioilla voi olla niin monta eri puolta?”.

Ihmisyys ja kyky ajatella ei siis ole vielä kuollut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Poliitikolla täytyy olla herkkä korva (jotta kuulee kansalaisten viestit) ja paksu nahka (ettei anna trollien häiritä mielenrauhaansa). Aika vaativa yhdistelmä.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Kyllä. Haaste piilee etenkin siinä, että kuuleeko aidon viestin. Mikäli maailmankuvaa ja kansalaisten ääntä rakentaa esimerkiksi sosiaalisen median varaan, tai keltaisen median, voi kapsahtaa myös katajaan. Tämä juurikin väritetyn ja virheellisen informaation vuoksi. Kuka tahansa voi harhaantua, niin kansalainen kuin poliitikkokin. Mitä enemmän halutaan vastakkainasetella, sitä helpommin käy niin, että oikea tieto sieltä taustalta unohtuu ja mielipiteet muuttuvat ainoiksi totuuksiksi, ja niitä voidaan jopa käyttää perusteluina, vaikka ovatkin vain mielipiteitä.

Mielipidettä pitää saada vapaasti ilmaista. Väärän tiedon levittäminen mielipiteensä pönkittämiseksi onkin sitten kyseenalaisempaa. Vahinkoja toki tapahtuu kaikille, varsinkin jos päässä on ne punaiset lasit.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Henna, ei ainoastaan viha, mutta myös lapsenusko kasvattaa kaihin silmiin.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #3

Aitoa kriittisyyttä tarvitaan, muuten voi käydä kepsusti, asiassa kuin asiassa. Viha voi sumentaa järjen, mutta tosiasioille pohjautuva kriittisyys avata silmät.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Trolleja onneksi tunnistaa, jos omaa monen vuoden nettikeskustelun ja osaa nähdä rivien välistä melko helposti. Propagandan osaa jo sujuvasti nähdä, kun lukee eri lähteitä kuin sitä mitä Suomessa tarjotaan ja kyllä, klikkihuoraamista näkee hyvin paljon pelkästään otsikon perusteella ja joskus sisällöstäkin.

Siksi haluan lukea aina mahdollisimman monista lähteistä tietoja ennen kuin voisin suomalaiseen mediaa lukea.

“Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” Sanoi eräs 1600-luvulla elänyt.

Kuten toinen sanoi 1700-luvulla:

“Ne ihmiset, jotka luovuttaisivat lähtökohtaisen vapautensa hetkellisen turvallisuuden tähden, eivät ansaitse kumpaakaan“

Toimituksen poiminnat