Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

En ole katkera mutta kuitenkin

  • En ole katkera mutta kuitenkin

Kyllä suomalaista viljelijää lyödään. Facebookissa levitettiin eilen ahkerasti Tommi Parkkosen kirjoitusta siitä, miten hallitus leikkaa työttömiltä, ja osana kärkihankkeitaan laittaa rahaa maatalouden kehittämisrahastoon Makeraan. Jutussa rahastoa kutsutaan ”rikkaaksi” ja rahan sinne laittamista ”pumppaamiseksi”. Facebookin syvän paheksunnan siivittämiä jakoja ja kommentteja on ryyditetty haukkumalla hallitusta mm. ”sioiksi” ja ”täysiksi roistoiksi”. Erään omassa kohderyhmässään ansioituneen sosiaalidemokraatin mielestä kaikki on taas jälleen kerran Perussuomalaisten vika ja arvotkin ovat päässeet hallitustaipaleen myötä unohtumaan. ”Roistohallitus, hyi hitto”, sanoi eräs asiaan perehtynyt kommentoija. Kyllä hallitus on nyt ollut tuhma.

Niin Parkkoselta kuin kommentoijiltakin on tainnut jäädä Maaseudun tulevaisuus lukematta. Mitään keltaisen lehdistön otsikkokamaahan maanviljelijöiden asia ei toki ole, ja lienee niitäkin joita asia ei voisi vähempää kiinnostaa. Lomarahat, sunnuntailisät ja ansiosidonnaisen työttömyysrahan leikkaukset ovat keltaiselle lehdistölle paljon mediaseksikkäämpiä aiheita, sillä niillä myydään lehtiä ja kalastellaan klikkauksia. Samaan rahavirtaan mediatalojen kassoihin ei navetassaan aamuyöstä näpertelevä maajussi yllä, paitsi silloin kun sosiaalidemokraatti keksii haukkua sen

En yleensä valita, mutta nyt tuli mitta täyteen sitä jatkuvaa kitinää, mikä syntyy kun sosiaalidemokraatit ja heidän hengenheimolaisensa päättävät oikein urakalla kadehtia suomalaista viljelijää. Vaivaan on onneksi helppo lääke.

 

Tässä pieni mielikuvaharjoitus jolla pitäisi helpottaa:

Asetu peilin eteen, katso itseäsi ja lue seuraava teksti ääneen siten että korvaat sanat ”maanviljelijä”, ”maitotilallinen”, ”pientilallinen” tms. sanoilla ”minä” tai ”minun perheeni”. Voit lisätä harjoituksen tehoa kuvittelemalla kymmenien tuhansien eurojen laskupinon pöydällesi, tilisi saldon lähelle nollaa sekä aamulla hajonneen traktorin. Nyt voit aloittaa.

Ennätyshuonon kesän ja alhaisen viljanhinnan vuoksi viljatilat jäävät tänä vuonna tappiolle. Se tarkoittaa sitä, etteivät suomalaiset viljelijät saa tänä vuonna työstä ollenkaan palkkaa. Heiltä ei siis leikata, vaan he menettävät tulonsa kokonaan. Edellä mainittu ei kuulosta ollenkaan niin pahalta, koska siihen syyllinen ei ole kepulainen hallitus joka pitää perussuomalaisia pilkkanaan. Tarvetta otsikointiin ei siis ole.

Hallitus ei ole suinkaan unohtanut kotieläintilallisia, sillä lomiin kohdistuvat leikkaukset koskevat myös heitä. Nykymittapuun mukaan pienet kotieläintilat, jollaiseksi luetaan esimerkiksi alle 80 lampaan katraat, menettävät lomitusoikeutensa kokonaan. Heillä ei siis ole enää lomaa. Ei siis pelkkiä lomarahan leikkauksia tai lomien lyhentämisiä kuten muilta, vaan ihan koko loma poistetaan. Jatkossa edellä mainitun kaltaiset pientilalliset työskentelevät seitsemänä päivänä viikossa, ympäri vuoden, täysin ilman ylityö- tai pyhäkorvauksia ja lomaa. Onneksi naapuri voi aina kadehtia niitä tukiaisia. Rautalangasta vääntäen totean, että tukiaiset siis sisältyvät niihin tuloihin jotka ovat pienemmät kuin menot.

Ensimmäiseen sairaslomapäivään hallitus ei onneksi koske, sillä niitä tarvitaan viisi ennen kuin sairaspäiväraha alkaa juoksemaan maajussin sairastuessa. Yhteiskunta siis säästää, kun sairaspäivärahaa ei tarvitse juuri koskaan maksaa. Maajussien rutina ei ole ylittänyt uutiskynnystä tässäkään asiassa. Ei muuta kuin Buranaa ja pellolle! Samoin huomenna. Ja ylihuomenna.

Seuraavan viiden vuoden aikana joka toiselta maitotilalliselta menee työ, sillä noin puolet maitotiloista joutuu arvioiden mukaan lopettamaan. Lapun voi joutua laittamaan luukulle siitä huolimatta, vaikka tilalla olisi se miljoonan maksanut navetta ja sadantuhannen puimuri. Kun pankki hakee omansa, työpaikan lisäksi voi mennä myös perheen koti.

Onneksi myös sosiaalidemokraatit kehuvat arvostavansa kotimaista ruokaa, vaikka kateuksissaan eivät sitä naapuriltaan ostakaan. Onhan suomalainen ruoka Euroopan puhtainta ja turvallisinta verrattuna esimerkiksi tanskalaiseen MRSA-kinkkuun tai ulkomaiseen salmonellakanaan. Harmi, ettei sitä kotimaista kohta enää saa.

Tuskin maltan odottaa uuninpankkopojan avautumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Suomen EU-maataloussopimus vuonna 1994 oli korkean valtiojohdon tekemä huijaus.

En toista asioita tässä, sillä latasin tekstejä taustoista
http://mirjavehkapera.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Päätetään yhdessä, että kotimainen elintarviketuotanto on lopetettava turvallisuuspolitiikkaamme vaarentavana tekijänä !

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Eipä kyllä muutkaan Yrittäjät saa lomaa?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Samassa veneessä kuin nykypientilallinen. Riippuu yrityksestä, voiko yrittäjä lomansa itse maksaen irrottautua yrityksestään loman ajaksi. Eläintilalta on vaikea lähteä lomailemaan, ellei lomittajaa ole.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Voi vain arvailla miten suuri huuto opposition edustajilta kuulukaan, jos maataloustuottajien tuet lopetettaisiin ja kotimaisen tuotannon loppumisen seurauksena elintarviketeollisuuden työntekijöiden määrä vähenisi kymmenillä tuhansilla työpaikoilla. Kyllä siinä Rinne apupoikineen ja valtamedia roimisivat hallitusta hirvittävällä rummutuksella ja Helsinki täyttyisi pikavauhtia kootuista mielenosoittajista. Banderollien tekstejä ei tarvitsisi arvailla.
Miten meillä voikaan olla vajaa puoli vuotta käytyjen vaalien jälkeen häviäjistä koostuva ei käy, ei käy, huutava oppositio.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

kerro paljonko Sinulla oli 2014 verotettavaa tuloa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei kukaan ole lopettamassa maataloutta Suomesta, ei edes demarit, mutta voi kyllä kysyä ja syystä, kuinka järkevää on sijoittaa vähäiset valtion rahat juuri maatalouteen. Tarvitsemme uutta vientiä, siihen pitäisi valtion taholta panostaa, mutta hallitus toimii täysin toisin, vientituloilla ne maataloustuetkin maksetaan. Timo Kaunisto (kesk.) vieraskolumnissaan 5.10 Maaseudun Tulevaisuudessa, on oikeassa.

Käyttäjän PasiTikka kuva
Pasi Tikka

Yrittäjälläkään tuskin on lomaa jos ei maksa jollekin tuurauksesta. Kiinteät kulut ei lakkaa loman ajaksikaan.
Mikä näitä maatalousyrittäjiä panee aina puhumaan kotimaisuuden suosimisesta, ikäänkuin he muka itse suosisivat sitä? Ala on pitkälti ulkolaisen työvoiman varassa kuulemma siksi kun suomalaisia ei kiinnosta ne työt. Oikea syy esim. ulkolaisen vuokratyövoiman käyttöön on se, että TES ei sitä koske. Enkä kyllä ole nähnyt noita työpaikkoja avoinna olevan työvoimatoimiston sivuilla ikinä. Se,että perusteetta haukutaan suomalainen työvoima,ei houkuta kotimaista kasvista ostamaan. Entä mistä nämä maatalousyrittäjät ostavat kalustonsa? Varmastikin sitten joka tilalla on kotimaista ihan viimisen päälle. Esim.virikehäkkeihin siirtymisen kanaloissa suoritti balttityövoima ja häkit tuli Saksasta. Näin oli monella tilalla. Kotimaisuudella hehkuttelu on vailla pohjaa..

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

MTK voisi vaihtaa taktiikkaa ja käydä ajamaan alkutuottajien osuuden nostoa ruoan hinnassa, eikä aina valtion tukiaisia. Käytännössä ongelma on siinä minkä osan kukin elintarvikeketjun toimija saa, eli elintarvikkeiden alkutuottajien asema olisi turvattavissa esimerkiksi takuuhinnalla, joka olisi verrattavissa tuohon pakkolakiin.

Eli maataloustuista on mahdollista luopua ilman, että viljelijöiden ja muiden maataloustuottajien asema vaikeutuu. Jostain syystä on kuitenkin valittu kotimaisen tuen käyttö. Ongelma on siis elintarvikkeiden hinnanmuodostuksessa ja siihen pitäisi puuttua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pasi Tikka, oikeassa olet, annan esimerkin. Vuonna -85 poimimme herneitä nykyisen kesäpaikkani naapuristossa meille maksettiin 3 mk/ kilo (0,5 €). Viime kesänä kysyin paikalliseltä viljelijältä mitä nyt poimitusta hernekilosta maksetaan, tyrmistyin, "euron kilo ( n.6 mummon mk) ja kun herneet lihoavat, hinta tippuu" siinä syy miksi poimijat tulevat tänne Sauvoon pääosin entiseistä NL:n kuuluneista maista ja veroja ei tietenkään tästä miljoona-bisneksestä maksa kukaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mansikan viljelijät ovat riippuvaisia ulkomaisesta työvoimasta pelkästään syystä, että marjat yksinkertaisesti jäisivät peltoon ilman näitä. Vielä 1970-1980 luvuilla marjat poimittiin suomalaisin voimin, mutta nykyisin tällainen epämukava työ ei enää juuri nuoria kiinnosta rahan ilmeisesti tullessa helpommin vanhempien kukkaroista.

Mikähän olisi Arto Granlundin mielestä sopiva palkka hernekilon poiminnasta ?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Virta, jos tarkoititte kysymyksellänne minun verotuloja vuodelta 2014, pyydän teitä ilmoittamaan ensin omat tulonne. Sen jälkeen voimme vertailla tulojamme ja niistä maksamiamme veroja. Itse olen ollut eläkkeellä jo vuodesta 2003 lähtien 40 vuotta kestäneen valtion palveluksen jälkeen.

Käyttäjän kaarlo1erjala2 kuva
Kaarlo Erjala

Maatalous tarvitsee meillä tukiaisensa, jos haluamme syödä Suomessa tuotettua ruokaa. Maatalouden harjoittamisen vaikeutuessa riittävästi maastamme häviävät myös viljelysmaisemat, joissa silmä lepää.

Käyttäjän MatiasMkynen kuva
Matias Mäkynen

Kirjoittaja ilmaisee selkeästi, että maatalouden harjoittaminen Suomessa ei ole helppoa ja varsinkin sään sattuessa huonoksi alkukesästä on maatalousyrittäjien toimeentulo todella tiukassa.

Tälläkö siis perustelet, että maatalouden tukemisen tulee olla kärkihanke, jolla Suomi nousee?

terveisin maatalousmyönteinen sosialidemokraatti

Pekka Heliste

Viro ja Ruotsi eivät maksa kotimaisia tukia eikä viljely ole loppunut.

Norjalaisilla on varaa maksaa tukiaisia niin, että Jäämeren rannallakin viljellään, mutta se on poikkeus

Juha Jumpponen

Lopettakaa vaan tuet.mitä hittoa vänisette. Eihän sitä rahaa Suomessa tarvita. Se tuki kannattaa maksaa Eurooppaan,kun siellä on jo muutenkin ne tuet ja siellä direktiivit ovat suosituksia,mutta Suomessa ehdoton laki + 20 pros tiukempana. 1.2 miljardia euroa per vuosi jäsenmaksua sinnepäin ja maatalouden varjolla saadaan reipas puolet takaisin. Minä taas en halua maksaa 100 prosenttia verorahoilla kustannettavia töitä Suomessa. Mitäs näitä onkaan...valtion ja kuntien virkamiehet,koulutus,sairaanhoito,sosiaalipalvelut yms. Mutta Puolustusvoimien työpaikkoja haluan kustantaa ja Poliisin.

Helena Makinen

Nyyh, nyyh. On se sitten kurjaa olla maanviljelijä.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 kotitalouksien käytettävissä olevan tulon peruteella olivat toiseksi eniten tienaava ryhmä heti ylempien toimihenkilöiden jälkeen.

2013
Tulot kotitaloutta kohden Käytettävissä olevat tulot
Kotitalouksia mediaani
Kaikki kotitaloudet 2622500 36275
1. Yrittäjät ja maatalousyrittäjät 181600 57875
1.1 Maatalousyrittäjät 32800 58543
1.2 Muut yrittäjät 148800 57810
2. Palkansaajat 1292700 48653
2.1 Ylemmät toimihenkilöt 436400 65027
2.2 Alemmat toimihenkilöt 455600 43063
2.3 Työntekijät 400700 41408
3. Opiskelijat 106600 13242
4. Eläkeläiset 865700 25966
4.1 Eläkkeellä olevat maatalousyrittäjät 62300 25305
4.2 Eläkkeellä olevat muut yrittäjät 69600 28418
4.3 Eläkkeellä olevat ylemmät toimihenkilöt 119700 44961
4.4 Eläkkeellä olevat alemmat toimihenkilöt 261200 25206
4.5 Eläkkeellä olevat työntekijät 319300 22237
4.6 Muut eläkeläiset 33600 15957
5. Työttömät 146800 14066
6. Muut 29000 21769

(Valitettavasti tabulointi ei toimi)

Käyttäjän AnuPeltola kuva
Anu Peltola

On vaikea ymmärtää tätä maataloustuottajien valitusta.

Tietyille tuotteille näyttää ainakin meikäläisen näkövinkkelistä olevan enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Miksei näitä kysyttyjä tuotteita tuoteta?

Yritin muutamia viikkoja sitten päästä ostamaan muutama kymmenen tonnia gluteenittomia kaurahiutaleita ja puhdistettuja kauranjyviä ulkomaalaiselle asiakkaalle.
Ne myllyt, joihin otin yhteyttä möivät "ei oo'ta".

Sama juttu luomuspeltin osalta. Sitäkään ei pääse ostamaan tonneittain suoraan viljelijältä tai myllystä.

Jos pyytää tarjousta tukkuerille maitojauhetta, on Valiolla monopoli. Vaan eivät myy.

Tarkoituksemme oli myydä suomalaisia maataloustuotteita nimenomaan ulkomaille. Tarjouspyyntöihin vastaaminen on kuitenkin osoittautunut mahdottomaksi, koska.... aina joku syy siihen miksei tarjousta saa.

Allekirjoittaneella on ainakin mennyt kaikki usko siihen, että tuottajat tai niitä edustavat järjestöt edes haluavat mitään myydä. Lieneekö helpompi hakea tukiaisia?

Pasi Karvinen

Vaikeahan se on tajuta, kun esim. tuttavan tilalla 70 lehmää, robottinavetta, 80ha peltoa. Tulopuoli.

Maitoa 650 000 litraa vuodessa. Tulot 2014 maidosta 273 000€, 2015 225 000 = 48 000€ maitotili pienempi

Tuet n. 60 000 € vuonna 2014. 2015 alkoi uusi tukisitoumuskasi tuet tippuivat keskimäärin 10% eli n. 6000€ pois

Ei tuet ja maidonhinnan pudotus pakotteiden takia yhteensä n. 54 000€ pois

Tällaisella tilalla velkaa on n. 1000 000€, eli lainahoitokulut ovat 100 000 vuodessa, koska maatalouslainat ovat hieman lyhyemmällä maksuajalla kuin esim ok-talo.

Pelkät sähkölaskut ovat n 2 000€/kk

Polttoaineisiin 10 000€/ vuosi

lannoitteet 30 000€/vuosi

Säilörehun teettäminen urakoitsijalla 20 000€/vuosi+ säilöntäaineet 5000€
voi ostaa tietysti omat koneet, mutta maksaa 100 000€ jos meinaa sellaiset ettei ole koko aikaa rikki

Keväisin lietteen levitys, urakoitsijan lasku 15 000€, omaa konetta ei kannata ostaa, koska multaava lietevaunu maksaa uutena 150 000€

Traktorin huoltokulut/korjauskulut 10 000€/vuosi, uudet renkaat nykyisin maataloudessa käytettäviin traktoreihin maksaa n. 11 000€/ sarja, halpaa eikö?

Sitten vielä eläilääkärikulut, lypsyrobotin huolto ym ym.

2014 tällaiselle tilalle jäi palkkaa kahdelle hlö:lle yhteensä n. 50-60 000€

nyt tänä vuonna vaikka kuinka nipistää kuluista, ei tahdo jäädä juuri mitään.

Että siinäpä kadehditte kun kustannukset eivät ole pudonneet vaan päivastoin..

Tällä menolla suomen maatiloista enemmän kuin puolet on konkursissa parissa vuodessa. Aika monelle on tullut maksuhäiriömerkintöjä

Pekka Heliste

Tuon kokoinne tila on harrastelua eikä sillä elä

Pasi Karvinen

Suurempi kuin EU:n keskiarvo....ranskassa maatilan keskikoko on vähän päälle 40ha

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Hyvä bloki ja erityisen hyvä kommentti Pasi Karviselta. Eli ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Ja maatalouden menot eivät ole pieniä.

Ja maata on viljeltävä Suomessa sillä tarvitsemme elintarvikeomavaraisuutta mahdollisina kriisiaikoina. Ja esim. viljasta meillä taitaa olla vain 0.5 vuoden varmuusvarastot.

Työskentelin työssä ollessani 32 vuotta maatalouden parissa kaupallisissa ja neuvonnallisissa tehtävissä. Eikä viljelijän sitova työ niillä tuloilla käy kateeksi!

Maatalouden tuet on Suomessa kohdistettu väärin sillä suurimmilla tukien saajilla (esim. Wahlroos ja Herlin)) ei ole mitään tekemistä maataloudesta saatavan tuen avulla elämisestä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128865035015...

Pekka Heliste

Suomi ei ole koskaan ollut omavarainen, Suomi ei ole koskaan tuottanut eikä tuota kaikkea elintarvikkeitaan

Ja maanviljely on energiaintensiivinen ja Suomi on hyvin riippuvainen tuontienergiasta.Jos öljyn tuonti takkuaa tai sähkö katkeaa niin maanviljely ja ruokahuolto loppuu välittömästi.

Mitkään varmuusvarastot eivät pelasta

Pekka Heliste

Ei maatalouskaan ole suojassa globalisaatiosta Maanviljelystä on luotu suojatyöpaikkojen verkosto.

Globalisaation tuoma kilpailun kiristyminen vaatii rakennemuutosta ja tuottavuusloikkaa aivan samoin kuin muukin elinkeinotoiminta

Niinpä tukia pitäisi leikata ja nopeuttaa rakennemuutosta. Kysymys ei ole uudesta asiasta, j EU-liittymisen aikaan tiedettiin , että silloisten 120000 tilan lukumäärä on tiputettava 30000 ja tilakokoa suurennettava

Tiloista on tehtävä yrityksiä ja osa töistä ulkoistettava eli palkattava työvoimaa ja urakoitsijoita

Kävin kesällä maatilalla , joka oli keskittynyt lihakarjaan , päitä oli liki 1000 ja tila pyöri muutaman työntekijän voimin, issntä oli tj, joka osallistui kyllä tilan muihinkin töihin

Tuollainen 80 lampaan tila on harrastus eikä harrastuksien tukemiseen kannata uhrata rahaa

Pasi Karvinen

Maatilojen rakennemuutos on ollut todella huimaa viimeiset 15 vuotta. Tukia pitäisi laskea koko EU:n alueella ja tuotteiden hintaa saada ylöspäin, sekä yhtenäistää CAP-tuki koko EU:n alueella.

vanhat jäsenmaat saavat CAP-tukea 750€/ha, kun suomen cap on n. 250€/ha. Suomi sai neuvoteltua EU-jäsenyysneuvotteluissa luvan maksaa kansallisia tukia toiset 250€/ha erilaisin järjestelyin. Se on jo yksistään suuri syy miksi suomen maatalouden on hankala pärjätä vanhoille jäsenmaille, kun suomessa 100ha viljatila saa tukea 50 000€ sisältäen eu ja kansallinen tuki ja Ranskalainen saa 75 000€

Keskieuroopassa viljan markkinahinnat ovat n. 30€/ tonni paremmat, koska suomessa teollisuus ja kauppa maksavat juuri sen verran halvempaa hintaa kuin keski-euroopassa ettei suomesta kannata lähteä viemään viljaa sinne

suomen maataloudella menisi ihan ok, jos tuotteet ja tuet olisi samalla tasolla keskieuroopan kanssa

Olen kyllä aina ihmetellyt että miksi maatalouden olisi elettävä samalla tulolla kuin virolainen tai puolalainen virkaveli, mutta muiden alojen yrittäjien ja työntekijöiden ei tarvitse. Esim. Rakennusfirmat, kirvesmiehet.

Eikö siis globalisaatiossa pitäisi muidenkin alojen palkat olla samalla tasolla kuin esim virossa.

Kaupan kassalle 2€ tuntipalkka jne...

Siksi suomalainen maanviljelijä ei nykyisellään voi mitenkään elää puolalaisten tulotasolla kun elämme suomalaisten kustannustasolla

Arto Takalampi

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen tilaston mukaan kaikkien tukien osuus maatalouden kokonaistuotosta oli viime vuonna 33,4 prosenttia ja markkinatuottojen 66,6 prosenttia. Maatalouden kokonaistuotto oli 5,86 miljardia euroa, josta markkinatuotot eli myynnistä saadut tuotot olivat 3,9 miljardia euroa ja tuet 1,96 miljardia euroa.
EU:n maksama cap-tuki oli 560, osarahoitteiset luonnonhaittakorvaus ja ympäristötuki 815 ja kansalliset tuet sekä investointituet 585 miljoonaa euroa.
Maatalouden yrittäjätulo eli maataloustulo (maatalousyrittäjän omalle työlle ja pääomalle jäävä korvaus) oli yhteensä 580 miljoonaa euroa, kun se tänä vuonna laskee Luken ennusteen mukaan 300 miljoonaan euroon eli puolittuu.
Tänä vuonna maitotilojen yrittäjätulo puolittuu mutta jää edelleen plussalle. Keskimääräisellä 35 lehmän lypsykarjatilalla yrittäjätulo putoaa 43 prosentilla 46 000 eurosta 26 000 euroon.
Sikatiloilla yrittäjätuloa ei kerry lainkaan ja viljatiloilla se menee miinukselle.

Pekka Heliste

Jos tilakokoa suurennetaan ja toimintaa rationalisoidan niin esim tuplaamalla tilakoko tappiolliset muuttuvat voitollisiksi ja voitollisissa tulot moninkertaistuvat

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Heliste, sinun kannattaisi siirtyä maataloustuottajaksi.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #33

Aimo,

viljelijät ovat miljoonavelkojensa kanssa vaikeuksissa,
mutta Heliste on varakas viljelijä, joka pystyy tuplaamaan tilansa koon ja tuotantonsa ilman vaikeuksia.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #34

Miljoonavelka vaatii aina hoitamista, joskus se voi olla vaikeaakin.Mutta jos tj on tarpeeksi ammattaitoinen niin silloin firmaa ei ylivelkaannuteta

Mutta kyllä meillä löysää on, Suomessa viljelymaa on EU:n kalleinta , se johtaa nopeasti ylivelkaantumiseen.

Valtion pitäisi satsata siihen , että maatalousmaan hinta laskee

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #33

Minä olen jo eläkeläinen, joten siirryn kyllä kohta maatalouteen mutta vain kasvattamaan kukkia.

Mutta sen verran olen toiminut yritysjohdossa, että tunne ratkaisuja kannattavuusongelmiin

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Eihän Suomi voi olla maatalousvaltio. Vilkaiskaapa ulos. Tuo kepulaisuus/alkiolaisuus vie koko Suomen konkurssiin.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Entäs kokoomuslaiset viljelijät?

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Samoin ja myös kaikkiin muihin puolueisiin kuuluvat maajussit.

Toimituksen poiminnat