*

Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

#Ruokatalkoot

  • #Ruokatalkoot

Tein pari päivää sitten päätöksen ostaa loppuvuoden vain suomalaista ruokaa.  Siis ruokaa, joka on tehty Suomessa, suomalaisista raaka-aineista. Ulkomaisia tuotteita ei vaihtoehtojenkaan puutteessa tulisi ostoskoristani tämän syksyn aikana löytymään. Päätöksellä perheemme osallistuu yhteiskunnan talkoisiin.

Ei siis enää banaaneja, riisiä, suklaata, teetä eikä Arlan jugurttia. Luovumme myös popcorneista ja tonnikalasta sekä käytännössä lähes kaikista hedelmistä. Jouluna syödään siis ohrapuuroa ja popcornin sijaan napostellaan Pyhäntäläisiä sipsejä. Valinnan jälkeen ulkomaiset raaka-aineet korvautuvat lautasella kotimaisilla. Kirjaimellisesti ostan loppuvuoden suomalaista työtä niin alkutuotannossa kuin elintarviketeollisuudessakin.

Kenellekään ei varmasti ole epäselvää, missä tämä maa tällä hetkellä makaa. Elämäni aikana olen kokeillut useita erilaisia ruokavalioita. Kun aiemmin tein valintoja terveydellisin perustein ja valintani tähtäsivät oman ja perheeni hyvinvoinnin edistämiseen, niin tällä kertaa perusteluni ovat kansantaloudelliset. Jotenkinhan näihin talkoisiin on osallistuttava.

Perheemme ei pysty osallistumaan kulutusta nostamalla, vaan kulutuksemme paremminkin pienenee ostovoiman jatkuvasti vähentyessä. Tilanne on siis sama kuin monessa muussakin perheessä joiden ostovoima on leikkautumassa.

Ostamme kotimaista paljon jo ennestään, niin kuin varmasti monet muutkin. Koska pelkkä suomalaisen ruoan suosiminen ei siten juuri muuttaisi nykytilannetta, aloimme miettiä voisimmeko tehdä jotain vielä enemmän. Niin syntyi ajatus kokonaan suomalaiseen ruokaan siirtymisestä. Asian lähempi tutkiminen paljasti sen juuri meille hyväksi vaihtoehdoksi.

Kun tarkastelee kriittisesti niin omia kaappeja kuin kaupan hyllyjäkin, huomaa, että itseasiassa suomalaiseksi mielletyssä ruokavaliossa voi tottumuksista riippuen olla paljonkin muualla tuotettua ruokaa. Moni kotimainen ruoka on jo mielikuvissa niputettu yhteen ulkomaisen raaka-aineen kanssa, kuten kana ja riisi tai vaikkapa tonnikalasalaatti tai hedelmämyslit. Ei ihan ensimmäisenä tule sekään mieleen, että suomalaisen perinneruoan, karjalanpiirakan, raaka-aineista se tärkein eli riisi, on tuotu ulkomailta.

Jo yksittäisellä ostosreissulla ulkomaisen ruoan osuus ostoskorissa voi olla merkittävä ihan huomaamatta. Kuukausitasolla kyse on helposti jo sadoista euroista. Pelkkä aamiaismurojen, oliiviöljyn, kahvin, hedelmätuoremehun ja riisipaketin yhteishinta yksittäisellä ostosreissulla kipuaa jo yli kymmeneen euroon. Kukapa ei edellä mainittuja, tai muita vastaavia tuotteita ostaisi, vaikka pääosin suosisikin suomalaista.

Omalla kohdallani olin melkoisen yllättynyt siitä, kuinka paljon ulkomailla tuotettua ostoskorini lopulta sisälsi, ja miten helposti väärä mielikuva oman ruokalautasen kotimaisuusasteesta syntyy.

Linjani on aika tiukka. Se on kuitenkin perusteltu, koska vain silloin voin olla varma, että kaikki perheemme ruokaan käyttämät rahat menevät kokonaan kotimaisen ruoantuotannon tukemiseen.  Kun kieltäytyy ostamasta ulkomaista ruokaa, se vaatii jo vähän luovuutta. Itse en pidä sitä kuitenkaan sen kummempana, kuin joitain vuosia sitten noudattamani ruokavalio, johon ei kuulunut lainkaan vehnää ja sokeria.

Kun kerroin päätöksestäni facebookissa, moni muukin lähti mukaan ja talkoolaisille perustettiin oma facebook –ryhmä. Ryhmä on niille kaikille, jotka haluavat suomalaista ruokaa ostamalla parantaa maamme työllisyystilannetta ja ruoantuottajien vaikeaa asemaa.

Suomessa tuotetun ja valmistetun ruoan merkitys ei ole maallemme vähäinen, Maa-, kala- ja riistatalous sekä elintarviketeollisuus työllistävät maassamme yhteensä 126 200 henkilöä (2014). Suomessa syödystä ruoasta neljäsosa tulee ulkomailta (MT 16.4.2013)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mistä erottaa mikä tuote on Suomessa valmistettu saatikka minkä maalaiset raaka-aineet ovat?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Yritän suunnistaa kotimaisuusmerkintöjen kanssa. Hyvää Suomesta -merkki (jossa on joutsen) auttaa paljon jos se pakkauksessa on.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nämä merkit eivät edellytä 100% suomalaisuutta. Jos haluaa vain suomalaista pitäisi kai olla jossain ruokapiirissä. Muutoin tuskin voi tietää mistä ohraryynit ja jauhot ovat kotoisin.
Kahvia juon niin kauan kun kaupasta saa.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #4

Monissa jauhopakkauksissa lukee merkinnän lisäksi kotimaista. Emme osta oikeastaan ollenkaan eineksiä tai valmisruokia vaan teemme itse. Se helpottaa huomattavasti. En ole eineshyllyyn hirveästi kurkistellut, mutta aavistellut olen että sieltä voi kotimaisen löytäminen olla vaikeampaa? Kekseissä ym. varmasti sama ongelma. Silloin joudun leipomaan itse, jos ei löydy.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Lihastakin voi olla vaikeata tietää missä on kasvatettu.
Minäkään en juuri eineksiä osta kun ovat aika pahan makuisia.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #7

Itse luotan lihassa siihen, jos se on ns. yhdessä palassa ja siinä on kotimaisuusmerkintä. Me tuotetaan liha itse, niin ongelmaa ei omalla kohdalla ole.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Sitä ei välttämättä saa lähikaupasta.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #4

Margareta, minä ainakin tiedän kauraryyniwnieni olevan kotimaisia ja kaupastaostettuja parempia, kun valmistutan ne Piippolan myllyssä.

Täytynee taas ostaa sika ja palvata se omassa savusaunassa, todella aito saunapalvi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Minä ostan luomuryynejä ja jauhoja pienmyllystä Tampereen markkinoilla. Ovat tosi hyvänmakuisia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Margareta, mielyttävää olla kerrankin samaamieltä sinun kanssasi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Minä luotan aisteihini muissakin asioissa kuin puurossa.

Tapani Lahnakoski

Kotimaisen valmistuksen erotat siitä, että valmistat sen itse. Grillimakkara ja hernesoppa (hyvin harvoin) ovat ainoat einekset, joita olen syönyt kymmeniin vuosiin.

Raaka-aineet onkin sitten toinen juttu. Hennallakin voi olla vaikeaa löytää kotimaisia mausteita, mutta onhan luonnosta löydettävissä monenlaisia yrttejä, kuten nokkonen ja voikukka. Pippurin korvaajaa on ehkä vaikea löytää, mutta onko pakko olla niin ortodoksinen?

Norjalaista lohta aion kyllä syödä edelleenkin, kun kotimainen kala on järjettömän kallista. Toki silakkaa ja muikkua syön silloin tällöin.

Suosittelen kalaa muillekin 2-3 kertaa viikossa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä puolukkasurvos ja Aroniamarja ovat mainiot samoinkuin naurishauvikas lihan lisukkeena paistissa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllä suomalaisista raaka-aineista saa kasattua monipuolisen ja terveellisen ruokavalion. En keksi, mitä olennaista jäisi puuttumaan. Kasvissyöjälle voisi olla isompi haaste. Monet kotimaiset tuotteet ovat aliarvostettuja, kuten kaura ja juurekset.

Itse en silti luopuisi teestä, sehän ei ole merkittävä kuluerä varsinkaan irtoteenä. Oliiviöljyä en voisi korvata kuin voilla, mikä ei välttämättä olisi viisasta.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Siihen lopputulokseen minäkin tulin, että monipuolisen ruokavalion näinkin saa. Joitakin asioita toki joutuu tekemään vähän uudella tavalla, mutta ei se haittaa.

Itselleni teen ostamisen lopettaminen ei tuota vaikeuksia, kun tee kaapista loppuu voin siirtyä pakuriin. Muuta en käytäkään kuin voita, ja kaapista löytyy omalla paikkakunnalla tuotettua luomurypsiöljyä.

Minäkin mietin, mitä sitten jos olisinkin kasvissyöjä. Soijan korvaaminen olisi varmaan jo vähän hankalampaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Nythän persut harrastavat politiikkaa, missä kaupan työntekijöiden tuloja pyritään alentamaan lisiä laskemalla ja sairausajan palkkoja rokottamalla. Ostovoima siis laskee.

Suomalainen elintarvike on kallis ostaa monen muun maan vastaavaan verrattuna, joten se jää useilta tuloja menettävältä entistä enemmän väliin. On huomattava, että samalla kun hallituspolitiikka pyrkii kauppojen omistajien lompsaa lihottamaan, myöskään maataloustuottajat eivät näihinkään "talkoisiin" osallistu. Vain pienipalkkaisia tarvitaan "Isänmaan pelastukseen".

Jos Soinin tukeman, Sipilän hallituksen kiristystoimenpiteet toteutuvat, tarkoittaa se suomalaisten työntekijöiden ostovoiman romahtamista, mikä ajaa suomalaisia enenevästi ulkomaisen elintarvikkeen piiriin. Itsekin asioin nykyään lähes ainoastaan saksalaisessa elintarvikeketjussa, missä on laadukasta ja halpaa elintarviketta.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Ostovoiman tippuminen on tosiasia, siksi meilläkin tämä valinta eikä esimerkiksi kotimaanmatkailu, mikä sekin olisi tietenkin hyödyllistä. Näin tavallisenakin ihmisenä pitää mennä niillä konsteilla, mitkä on käytettävissä. Nyt leivotaan ja tehdään enemmän itse, samalla kun rahat kohdistetaan kotimaiseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta. Lisäisin vielä, että suomalaisen kalan käyttöastetta on vara nostaa...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Särki on mainio kala tomaattikastikkeeseen purkitettuna.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko muu perhe yhtä innostunut tästä ideasta kuin sinä? Itse pyrin suosimaan kotimaista, mutta kaikkea ei sillä pysty korvaamaan.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Mukana ovat. Käytännössähän kaikki ruokaostokset tekevät perheen aikuiset joten nuoremmille ei aiheuta niin päänvaivaa. Karkkihyllyä katsellaan sitten nuoremman polven kanssa yhdessä, millaisia vaihtoehtoja sieltä löytyy.

Jokainen tekee tyylillään ja kaikki kotimainen ruoka mitä ostetaan, on aina eteenpäin ja hyvä juttu. Meille tämän mahdolliseksi tekee se, että tuotamme ruokaa myös itse ja ostamme muutoinkin paljon vain pelkkiä raaka-aineita, joissa kotimaisuus on helpompaa todeta kuin valmiissa tuotteissa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Harmi vain, että kotimaista ostamalla saattaa vain syventää nykyisiä ongelmia, jos ei sitten pientuottajalta suoraan osta. Suomalaiset yritykset kun tahtovat olla osittain ulkomaalaisessa omistuksessa ja näinollen siitä voi valua enemmän rahaa ulkomaille kuin yrityksestä, joka tuottaa tuotteen ulkomailla.

Pientuottajista sen verran, että nehän on poliittisesti tehty kannattamattomiksi tai jopa laittomiksi, mikä on todellinen ongelma nykyisessä kriisissä.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Kyllä pientuottajalla on Suomessa vaikeaa, niitä ei enää juurikaan ole. Suurten yksiköidenkin kannattavuuskin on tällä hetkellä niin ja näin. Viljatilat jäävät tänä vuonna tappiolle, eli viljelijä ei saa koko vuonna palkkaa.

Paljon on myös kotimaisia yrityksiä. Jos yritys on kirjoilla Suomessa, se maksaa veronsa Suomeen. Omistajien ulkomaille mukanaan viemä raha on tietenkin sitten eri juttu. Suoraan ostaminen on aina parempi kun jää välikädet pois ja silloin tuottajakin saa tuotteelleen oikean hinnan.

Toimituksen poiminnat