Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Euroero selvitettävä

  • Euroero selvitettävä

Suomen hallitus on lähtenyt kuromaan kiinni mittavaa 10 miljardin kestävyysvajetta. Hyssyttelyn ja laput silmillä tapahtuvan velanoton aika on viimeinkin ohi. Jatkuva velaksi eläminen edellisen hallituksen aikana on aiheuttanut meille suomalaisille harhan hyvinvointiyhteiskunnasta. Todellisuudessa meillä ei ole ollut enää vuosiin vara niihin palveluihin, joita kansalaisille on tarjottu. Kreikan tieltä on mahdollista päästä vain ottamalla pää pensaasta.

Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua kahdesti, hallitus on turvautunut niihin konsteihin, jotka sillä ovat käytettävissään. Vasta julkaistujen leikkausten vaikutukset tuntuvat vuositasolla satoina ja tuhansina euroina monen työntekijän lompakossa. Leikkausten vaikutukset olisi voitu jakaa tasaisemmin ja oikeudenmukaisemmin, mikäli yhteiskuntasopimus olisi saatu syntymään. Nyt talkoista tuli monelle pakkopullaa.

Suomi on pahassa kriisissä. Rauhanaikaisista heikoista kausista käsillä oleva lama on sitkein 150 vuoteen (Taloussanomat 13.9.). Suomi on selvinnyt useasta lamasta oman valuuttapolitiikan keinoin. Nyt se ei ole mahdollista, sillä omaa valuuttaa ei enää ole. Se näkyy hallituksen keinovalikoimassa.

Paikkaa jossa omista asioista ei saa päättää kutsutaan vankilaksi. Omassa kuplassamme voimme ehkä kuvitella olevamme vapaita mutta todellisuus on toinen. Eurosta on tullut Suomelle vankila, jonne olemme sulkeneet itsemme vapaaehtoisesti. Herää kysymys, kannattaisiko vankilasta ennemmin lähteä kuin jäädä?

Sen lisäksi, ettemme voi elvyttää vientiä valuutan arvoon vaikuttamalla, emme myöskään voi vaikuttaa siihen kenelle rahojamme lainaamme. Tämä kansallista päätösvaltaa polkeva avoin vekseli löytyy Euroopan vakausmekanismista EVM:sta. Asia kävi selväksi Kreikan kolmannesta tukipaketista päätettäessä. Suomen 1,8 %:n äänivalta vakausmekanismissa ei olisi hätätilamenettelyssä riittänyt vastustamaan Kreikan tukemista niillä varoilla, jotka edellinen hallitus oli vakausmekanismiin sijoittanut.

Kun Suomessa vihdoin on hallitus, joka ei kannata Suomen vastuiden kasvattamista, on päätäntävaltamme Kreikan rahoittamisesta ulkoistettu muille euromaille. Eurossa Suomi on kuin kaarnavene koskessa. Sen seurauksena Suomen Kreikka vastuut ovat yli 7 miljardia euroa. Euroon kuulumattomana Ruotsin ei ole tarvinnut osallistua EU:n perussopimuksen vastaisiin talkoisiin äyrilläkään.

Nykyinen hallitus on lähtenyt selvittämään mm. maahanmuuton kustannuksia. Se tekee päätöksiä, kun edellinen ei kyennyt. Kiviä käännetään, mutta euro seisoo tiukasti paikallaan. Sen kääntämisen aika on nyt.

Euron vaikutus laman pitkittäjänä ja demokratian rapauttajana on ilmeinen. On syytä käynnistää viipymättä selvitys euroon kuulumisen järkevyydestä ja eurosta eroamisen vaikutuksista. Ilman tietoa ei ole vaihtoehtoja, ja ilman vaihtoehtoja olemme vain se kaarnavene, jota ohjaa joku muu kuin me itse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Peukutan Hennan kirjoitusta.

On kiva havaita, että yhä useampi nuori on kiinnostunut ja huolestunut Suomen taloudesta ja tajuaa tämän Suomen taloushistorian pahimman virheen.

Olen varma, että Henna Kupsala nousee valtakunnan tason poliitikoksi.

Kalevi Wahrman

http://www.kansanaani.net/
Emme tarvitse yhteiskuntasopimusta

Kansan Äänen syysnumero 2015 on ilmestynyt.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Puhut täyttä asiaa. Suomen nykyisen ahdingon tärkein, ja lähes ainut, syy on yhteisvaluutta euro!

Suomi tarvitsee Aidot Suomi-talkoot!!

Kirjoitin samasta aiheesta eilen: http://timovaittinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2023...

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Kiitos linkistä, kävin lukemassa. Totta, että virheet pitäisi pystyä myöntämään ja tekemään uusi tilannearvio. Euro ei ole tänä päivänä sitä, mitä sen piti olla.

Laitan tähänkin linkin kansalaisaloitteeseen Kansanäänestyksen järjestämiseksi eurojäsenyydestä https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

Näkyy olevan kohta 41000 allekirjoittajaa.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Kiva juttu. Hyvä että lisäsit linkin, kun jäi itseltä laittamatta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä kiirempi olisi palauttaa ja huomenna rajavalvonta,näätkö tämänhetkisen
väestön hallitsemattoman lisääntymisen kuten hallituskin toisarvoisena asiana, kun vain euro askarruttaa mieltäsi ?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #15

Kirjoitukseni käsitteli tällä kertaa euroa. Se ei toki sulje pois muita huolenaiheita joita tässä maassa riittää.

Pakolaiskriisistä ja hallitsemattomasta maahantulosta sietää olla huolissaan. Suuruusluokassaan se on ongelmista mielestäni tällä hetkellä kiireellisin ratkaistava. Ongelmia on voitava ratkoa ja selvittää myös päällekkäin, joten euronkin joutaa nostaa pöydälle pakolaiskriisistä huolimatta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #17

Kyllä ajankohtaisin asia on ensinratkaistava, Jeesuskin salli sapattina härän kaivosta nostamisen.

Minkä voit tehdä tänään, älä jätä sitä huomiseksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hassua, mutta en koe hallituksen kiinnittäneen juuri mitään huomiota kestävyysvajeeseen. Valtion budjettivajeeseen kylläkin, mutta se on taas toinen juttu. Voisitko avata mitkä valtion toimista ovat mielestäsi nimenomaan kestävyysvajeeseen liittyviä

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Hallitusohjelmasta:

"Hallitus sitoutuu koko 10 miljardin euron kestävyysvajeen kattamiseen tarvittavien säästöjen ja rakenteellisten uudistusten koskevien päätösten tekemiseen hallituskauden aikana. Hallitus toimeenpanee päätökset suunnitelman mukaisesti."

Kaikki ne toimenpiteet, jotka tähtäävät alijäämän kattamiseen jollakin muulla kuin velalla, kirivät umpeen kestävyysvajetta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuosta olemme jossain määrin eri mieltä. Suhdannepoliittinen vaje ja kestävyysvaje ovat eri asioita ja mielestäni hallituksen toimet näyttävät suunnatun pääsääntöisesti nimenomaan nykyisen taantuman aiheuttaman tilanteen korjaamiseen. Toki osa toimista auttaa myös kestävyysvajeen suhteen, mutta varsinaiseen kestävyysvajeen perusongelmaan budjetissanne ei ole oikeastaan mitään. Ehkäpä koulutusleikkauksien ja sairaspäivien korvauksen laskun kautta jopa päin vastoin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kestävyys- ja rakenneongelmamme nimellä on toki kansanomaisempikin nimi: "euro". :)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hanna - on myös selvitettä yhteisvaluutta Ruotsin kanssa ja tulevaisuudessa pohjoismainen valuutta. Toisin kuin eurossa, siinä Suomi olisi hyödyn saaja.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Se on juuri näin, ja Väyrynen on sitä väläytellytkin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Uusi hallitus ottaa yhtä paljon velkaa kuin edellinen. Jonkilainen ristiriita sanojen ja tekojen välillä?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Kuten kirjoitin, hyssyttely ja laput silmillä tapahtuvan velanoton aika on ohi. Tosiasiat, ja se missä Suomi nyt makaa, on pystytty tunnustamaan. Siitä ei ole kauan, kun näistä ei puhuttu eikä ketään oikein kiinnostanut. Kun käppyröitä katselee, on velanotto maltillisempaa kuin aikaisemmin. Silti vähempikin riittäisi. Kärkihankkeisiin ja korjausvelkaan satsaaminen vie tulevina vuosina osansa. Se on minusta hyvä. Tulevaisuuden kasvuakin ja mahdollisuuksia pitää tehdä, ei pelkkiä leikkauksia. Tasapainoilu niiden välillä on aikamoinen taiteenlaji.

Saapa nähdä, miten syvällä vielä kynnetään. Byrokratian purkutalkoilta odotan paljon. On se kumma, että byrokratian olemassaolokin tunnustettiin vasta sitten, kun se oli jo tehnyt lähes kaikesta suurin piirtein mahdotonta, tai ainakin hyvin hankalaa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hienoa. Upea kirjoitus.

Toivon hartaasti, että olet perehtynyt euron tuomaan kriisiin paljon syvällisemminkin. Hurrin sunnuntainen on erinomainen lyhyt kooste (sopii esitelmien yhteenvetoon ja viittauksiin.)

Koska tässä raapaistiin vain jäävuoren huippua niin toivon menestyneiltä edustajiltamme rautaista osaamista.

Lauri Toikka

EU Keskuspankin johtajan lausunto:
Ei meillä ole minkäänlaisia vaikeuksia.
Meillä on painokoneet ja paperia.
Kun painokoneet käynnistetään niin
samalla kertaa Suomalaisten omistamat
Eurot laskevat arvoaan.
EUK lausuma:Portukalin valtion laina
1000 vuoden lunastus ajalla täysin hyväksytty.
Vain pari esimerkkiä.
Johan Lissabonin sopimuksessa sovittin
että solutetaan EU hallitus kaikki
valtiaaksi EU alueella ja näin päästään
eroon 27 EU valtioiden hallituksista.
Sopimuksessa: Mielenosoituksia saa pitää
mutta ei EU vastaan.
EU voi kieltää poliittisen puolueen
järjestäytymisen.
Ja paljon muita sääntöjä.
Edge TV on David Noakes 11 osainen haastattelu
You tubissa jossa hän paljastaa tutkimuksiaan
asiakirjoista EU sta jota jo Hitler ja Göring
yrittivöt laittaa pystyyn vuonna 1942.
EU säännöt eivät ole kuulemma muuttuneet Hitler-
Göringin ehdotuksista.

Toimituksen poiminnat