Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Autetaan Suomenpystykorvaa ja Karjalankarhukoiraa hädässä

  • Suomenpystykorva Naksu syntymäkotini pihalla Nivalassa
    Suomenpystykorva Naksu syntymäkotini pihalla Nivalassa

Suomenpystykorva on kansalliskoiramme. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran pentumäärät ovat tippuneet niin, että molempien rotujen tulevaisuus on vaarassa. Suomenpystykorvan pentuja rekisteröitiin viime vuonna enää 585 kappaletta 147 pentueeseen, ja Karjalankarhukoiran pentuja 631 kappaletta 106 pentueeseen. Molempien rotujen geeniperimä on suhteellisen kapea moniin muihin rotuihin verrattuna. Mikäli kehitystä ei saada pikaisesti käännettyä, vaarana on geeniperimän kapeutuminen entisestään mikä voi johtaa terveysongelmien lisääntymiseen ja pahimmillaan lopulta jopa rotujen häviämiseen.

Olen tehnyt kansalaisaloitteen suomalaisten metsästyskoirarotujen Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran pelastamiseksi. Aloitteen voi allekirjoittaa sähköisesti osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1451 tai paperilomakkeella erilaisissa tapahtumissa.

Niin Suomenpystykorva kuin Karjalankarhukoirakin ovat monipuolisia metsästyskoiria jotka ovat aikojen saatossa palvelleet meitä suomalaisia uskollisesti niin linnunpyynnissä, hirvenmetsästyksessä kuin karhujahdissakin. Nämä kotimaiset koirarodut puolustavat edelleen paikkaansa niin metsästysmailla kuin muussakin käytössä. Vaikka samoihin käyttötarkoituksiin on saatavilla myös ulkomaisia rotuja, ei kansallisia rotujamme voi tuontikoirilla korvata. Suomenpystykorva ja Karjalankarhukoira ovat arvokas osa suomalaista metsästyskulttuuria ja sen historiaa.

Koska kyseessä on omat alkuperäiset koirarotumme, on meidän velvollisuutemme toimia. Tällä hetkellä käytännössä lähes kaikki jalostukseen käytettävissä olevat yksilöt ovat Suomessa. Kotimaisille tuotantoeläinroduille, kuten lampaille, naudoille ja hevosille maksetaan alkuperäisrotutukea rotujen säilymisen turvaamiseksi. Koirilla vastaavaa järjestelmää ei ole, vaikka niiden geeniperimä on aivan yhtä tärkeä ja haavoittuva kuin muidenkin alkuperäisrotujen. Kotimaisilla koiraroduilla, toisin kuin monilla muilla alkuperäisroduilla, ei ole vielä geenipankkia, joten Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran geenit säilyvät vain pennuttamalla puhdasrotuisia, terveitä yksilöitä eri sukulinjoista mahdollisimman monipuolisesti.

Aloitteessa esitän Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran kasvattajille maksettavaksi pennutusrahaa, jonka suuruus olisi jokaiselta rekisteröidyltä pennulta 100 euroa. Valtiontalouden kokoluokassa ei voida puhua kovinkaan suuresta kustannuksesta, sillä edellä mainittujen rotujen pentuja rekisteröitiin viime vuonna yhteensä 1216 kappaletta. En siis näe mitään syytä, miksei kotimaisia vaarassa olevia metsästyskoirarotujamme voisi elvyttää tällä tavoin. Koska pennutusraha kannustaisi Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran omistajia teettämään nartuillaan pentuja nykyistä ahkerammin, auttaisi tuki omalta osaltaan pentumäärää palautumaan kestävälle vuosittaiselle tasolle. Tuen ehtona oleva pentujen rekisteröinti varmistaisi myös sen, että tukeen oikeutetut pennut on teetetty terveystarkastetuilla, puhdasrotuisilla vanhemmilla.

Käy allekirjoittamassa aloite osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1451.

Aloitteen allekirjoittamisen lisäksi, toivon kaikkia Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran omistajia harkitsemaan vakavasti pentujen teettämistä koirillaan, sekä tulevia koiranomistajia päätymään kotimaisiin vaihtoehtoihin ulkomailta tuotujen rotujen sijaan. Jokainen koiranomistaja voi omalta osaltaan olla mukana säilyttämässä arvokkaita suomalaisia metsästyskoirarotujamme myös tuleville sukupolville!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Aloitteessa esitän Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran kasvattajille maksettavaksi pennutusrahaa, jonka suuruus olisi jokaiselta rekisteröidyltä pennulta 100 euroa."

? Ne pennuthan täytyy ostaa, metsästäjät ostavat käyttöominaisuuksien perusteella ja tuo on kyllä aivan tuulesta temmattua.

Joskin esim. suomenpystykorva teertä latvaan haukkumassa olisi kokemus, niin lintukoirana on ollut ylösajava myös vedestä noutava. Ei siinä kansallistunne paina kun valitsee rotua metsälle, ja voi se olla seisojakin.

"Vaikka samoihin käyttötarkoituksiin on saatavilla myös ulkomaisia rotuja, ei kansallisia rotujamme voi tuontikoirilla korvata."

Karhunmetsästyksestä ei tietoa, mutta hirvimetsällä karjalankarhukoira usein korvataan norjanharmaalla, laikojakin taidetaan käyttää.

PS. Mikä muuten on mainitsemiesi rotujen KVA tilanne?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Tästä ei ole tarkoitus kehitellä koirarotujen välistä kiistaa. Pystykorvapuolella käsittääkseni tilanne on se, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, joten pennutusrahan maksaminen voisi lisätä juuri sitä tarjontaa. Mikäli pystykorvan pentuja ei ole saatavissa niin siinä tapauksessa koiran ostaja useinmiten turvautuu sitten johonkin toiseen rotuun. Tuo mainitsemani korvaamattomuus tarkoittaa lähinnä sitä, ettei alkuperäisten rotujemme geeniperimää, jos se menetetään, voi millään muulla korvata.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, joten pennutusrahan maksaminen voisi lisätä juuri sitä tarjontaa."

100 euroa per pentu, älähän nyt naurata vaikka tarkoitus lienee hyvä. Kunkin rodun pentujen hinnat kun ovat luokkaa ohjehintoja, kysyntä kulloisestakin pentueesta vaihtelee, ja kaikilleko se 100 per pentu pitäisi maksaa, ja millä perusteella vetäisit rajan? Rekkarikirjan KVA saldolla, vai näyttelytuloksilla?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #3

Kyse olisi valtion maksamasta tuesta, riippumatta siitä myydäänkö pentu ja mihin hintaan, jääkö se itselle vai annetaanko se kaverille. Tarkka esitys aloitteessa on muotoa "esimerkiksi 100 euroa", jotta lainsäätäjät voivat yhdessä asiantuntijatahojen kanssa hakea sille ns. optimaalisen tason. Esitys perusteluineen löytyy aloitteesta https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1451

Esimerkiksi uuhelle alkuperäisrotutuki on siinä 40 euron paikkeilla per vuosi, joten eivät nämä muillakaan alkuperäisroduilla sen kummemmin "päätä huimaa". Lapinlehmästä tukea maksetaan enemmän, 500 euroa /vuosi.

En itse asiaa esille nostaessani ole esittämässä muita rajoja kuin sen, että pennut ovat terveistä vanhemmista ja puhdasrotuisia. Em. ehtojen toteutuminen varmistetaan parhaiten pentujen rekisteröinnillä. Koska kyseessä olisi alkuperäisten koirarotujemme geeniperimän säilyttämisen vuoksi myönnettävä tuki, eivät näyttelytulokset kuulu siinä arvioitavaksi. Päinvastoin, mikäli lisääntyminen keskittyy vain niille parhaiten näyttelyissä tai kokeissa menestyneille yksilöille, geeniperimä kapenee, mikä ei ole rodun jatkon kannalta hyvä.

Esityksessäni tuon esille, että eduskunta käynnistäisi lain valmistelun käyttäen valmistelussa apuna erilaisia asiantuntijatahoja. Jos mukana ovat rotujärjestöt, kennelliitto ym, niin uskon sieltä löytyvän tarvittavan osaamisen yksityiskohtien säätämiseksi tarkoitusta parhaiten palvelevaksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4

"Koska kyseessä olisi alkuperäisten koirarotujemme geeniperimän säilyttämisen vuoksi myönnettävä tuki, eivät näyttelytulokset kuulu siinä arvioitavaksi."

Kyllä se rotumääritelmä tarvitaan aina kun koirarodusta on kyse.

Olisit nyt edes ottanut faktoista selvää ennen kuin intoudut kansalaisaloitteeseen:

Lehmien lisäksi elävässä ja pakastepankissa on muun muassa suomenhevosen, suomenlampaan, suomenpystykorvan, vuohen, poron, turkiseläinten ja suomalaisen alkuperäisen mehiläisrodun geenejä.

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/157717...

Etkä ole vieläkään vastannut kysymykseeni ko. rotujen käyttövalioista.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #7

Vastasin kysymykseesi toteamalla, että

"En itse asiaa esille nostaessani ole esittämässä muita rajoja kuin sen, että pennut ovat terveistä vanhemmista ja puhdasrotuisia."

ja lisäksi

"Esityksessäni tuon esille, että eduskunta käynnistäisi lain valmistelun käyttäen valmistelussa apuna erilaisia asiantuntijatahoja. Jos mukana ovat rotujärjestöt, kennelliitto ym, niin uskon sieltä löytyvän tarvittavan osaamisen yksityiskohtien säätämiseksi tarkoitusta parhaiten palvelevaksi."

Eli en lähde asiaa sen tiukemmin naulaamaan, vaan jätän yksityiskohtien viilaamisen niille, joilla on siihen paras osaaminen. Käynnistämäni aloite on muotoa "Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä", ei lakiehdotus.

Kansalaisaloitepalvelun sivuilta:
"Ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä ei tarvitse sisältää valmista säädöstekstiä. Tästä syystä tämä aloitemuoto sopii esimerkiksi laajoihin ja monimutkaisiin lainsäädäntöasioihin"

Itse en kasvata kumpaakaan, en pystykorvaa enkä karhukoiraa. Myös näistä alkuperäisroduista saanee olla huolissaan, vaikkei olisikaan se oma lehmä ojassa.

Kirjoitit:

"Olisit nyt edes ottanut faktoista selvää ennen kuin intoudut kansalaisaloitteeseen:

Lehmien lisäksi elävässä ja pakastepankissa on muun muassa suomenhevosen, suomenlampaan, suomenpystykorvan, vuohen, poron, turkiseläinten ja suomalaisen alkuperäisen mehiläisrodun geenejä.

http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/157717..."

Olen keskustellut näiden kahden koirarodun tilanteesta useammankin asiaan perehtyneen tutkijan sekä kasvattajan kanssa. Olen pyrkinyt selvittämään myös sen, tarvitsevatko nämä alkuperäisrodut apua vaiko eivät, ts. onko viime aikojen uutisoinneissa ollut perää. Laskeva trendi rekisteröityjen pentujen määrässä niin Suomenpystykorvan kuin Karjalankarhukoirankin kohdalla on selvästi nähtävissä esimerkiksi rekisteröintitilastoissa http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/med... Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran kohdalla lasku on ollut hälyttävintä. Siksi aloite, ja juuri näiden rotujen kohdalla.

Tutkijoiden kanssa keskusteltuani jäin siihen käsitykseen ettei alkuperäisille koiraroduille ole vielä olemassa geenipankkia koska näin minulle sanottiin. Linkittämässäsi uutisessa kuitenkin kerrotaan toista Suomenpystykorvan kohdalla, joten tarkistan huomenna asian jotta tiedetään miten asia on.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

"Olen keskustellut näiden kahden koirarodun tilanteesta useammankin asiaan perehtyneen tutkijan sekä kasvattajan kanssa."

Entä rotujärjestöjen? Kennelliiton?

Ja kun nyt katsoo FCI vitosen rotujen rekisteröintiä niin eiväthän ne suinkaan hännillä ole, eikä suomenpystykorvalle löydy FCI:n seiskasta kilpailijaa, eikä kasistakaan kun ottaa huomioon mm. sen mihin tarkoitukseen vaikka cockerit ja kultsut, labbikset jne. on pääosin hankittu.

Kyllähän minä kotimaisia rotuja kannatan, mutta mitä se pentujen myynnin tukeminen auttaisi kun ottaa lintukoiraksikin jonkun muun kuin suomenpystykorvan. Niillä on vain omat kannattajansa eikä se satasesta per pentu mihinkään muutu.

Pekka Salomäki Vastaus kommenttiin #10

Eipä se ainakaan huononna asiaa. Tänä päivänä pentujen teettäminen on kallistakin touhua. 11.5 syntynyt suomenpystykorva pentueeni käyttövalio emästä toki tuotti voittoa viiden pennun kautta, 900 euroa kappale, joista myin neljä ja jätin tulevaisuutta varten itselle nartun. Kulujakin tuli yhteensä noin 1300 euroa, kun kävin Ruotsin Lapissa astuttamassa tutun metsämiehen hyvällä uroksella.
Suomen Pystykorvajärjestö ry tekee juuri nyt töitä uusien kasvattajien innostamiseksi pennuttamiseen. Suomenpystykorvaisten 2-4 vuotiaiden narttujen omistajiin ollaan yhteydessä, ja vastauksia onkin jo saatu toista sataa, jotka ovat mahdollisia uusia kasvattajia. Tällä hetkellä isot kasvattajat ovat vähentyneet, ja tyypillisellä harrastajalla on yksi tai korkeintaan kaksi koiraa. Heille uusille ja kokemattomille kasvattajille on rakennettu maakunnittain tukihenkilöverkoston, joka neuvoo ja innostaa kasvatustyöhön. Heille rahallinen tuki voisi olla hyvä apu, koska kaikki on uutta ja kallista. Karjalankarhukoiran jalostusryhmä teki samaa työtä viime vuonna, eli innostivat pennuttamaan sopivia koiria.
Itse käyttäisin esitetyn 100 euroa tuen per pentu hinnan alentamiseen pentujen ostajille, ettei oikean pystykorvan ostaminen jäisi rahasta kiinni sellaiselle jolla ei ole varaa laittaa yhtäkkiä kaikkia rahojaan pentuun. Tai lähtisin vaikka Venäjälle astuttamaan narttujani, koska nyt sekin on mahdollista saman rotumääritelmän ansiosta heidän samasta alkuperästä polveutuvien karjalais-suomalaisten laikojen kanssa.
Ja noissa mainituissa spermapankeissa ei ole enää juurikaan ainakaan suomenpystykorvan siittiöitä, tuskin karjalankarukoirankaan. Tietäisin rotujärjestön projekteissa olleena asian, jos näin olisi.
Linkissä yksi juuri käytetty säilötty.
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekN...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Suomen pystykorvajärjestön tekemä työ on mielestäni arvostettavaa, mutta

kun metsästäjä satsaa aseisiin, ostaa panokset ja maksaa bensat niin ei se pennun osto ole satasesta kiinni.

Pekka Salomäki Vastaus kommenttiin #18

Yleensä ne aseet ja muut välineet ovat jo hankittuna. Haulikon saa muutamalla sadalla eurolla. Omaa palkkaryhmääni(postinkantaja) ajatellen olisi täysin mahdotonta laittaa kuukauden tilistä likemmäs tonnia pentuun, kaikki apu on tarpeen. Syrjäseuduilla on vähemmän niitä töitäkin, kylläkin nuoria metsästäjiä ja riistaa.

Pekka Salomäki Vastaus kommenttiin #16

Pennun hinta oli siis 900 euroa, ei joka pentu tuottanut voittoa sen verran.

Perusteita suomenpystykorvan hinnan muodostumiselle...
http://www.spj.fi/binary/file/-/id/93/fid/202/

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Kiitos vaan, mutta eikös tuosta puutu madotuskin:)

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #10

""Olen keskustellut näiden kahden koirarodun tilanteesta useammankin asiaan perehtyneen tutkijan sekä kasvattajan kanssa."

Entä rotujärjestöjen? Kennelliiton?"

Molempien.

Myyntituesta ei siinä mielessä ole kyse, koska tukea ei saisi myyntien vaan rekisteröityjen pentujen perusteella vaikka suurin osa pennuista menee tottakai, myyntiin. Mielessäni tässä tapauksessa, jos tavoitteena on pentujen/pentueiden määrän lisääminen, tuen tulee olla sellainen että se kannustaa nimenomaan pennutukseen. Myös tuontantoeläimillä on alkuperäisrotutuen ehtona jälkeläistentuottamisvaatimus. Suoraa mallia tuotantoeläimien tuesta ei kannattane kuitenkaan harrastuseläinpuolelle ottaa, niin sitova, monimutkainen ja byrokraattinen järjestelmä on: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Tieto...

Jos alkuperäisrotutukea koirille maksettaisiin, varmaankin helpoin ja yksinkertaisin tapa olisi sitoa tuki joko pentujen tai pentueiden määrään kertaluontoisesti silloin kun koira penikoi. Tällöin esimerkiksi vuosittaiseen tukihakuprosesseihin ei tarvitsisi ryhtyä, tai sitoutua tuottamaan tietyn määrän pentueita sitoumusaikana, kuten tuotantoeläinpuolella. Tuotantoeläinpuolella vielä, jos tukiehtoja ei täytäkään, seurauksena on tukien takaisinperintä. Ihan kaikkia harmeja ei tuolta puolelta kannata kopioida.

Kotimaisista metsästysroduista myös Suomenajokoiran syntyvyys on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan laskeva, se kuitenkin on vielä aika hyvällä tasolla (1409 pentua 2014) eikä tilanne ole akuutti (vielä). Siksi en ottanut sitä tähän mukaan. Tulevaisuudessa ajokoirankin kohdalla tilanne voi tietenkin olla toinen, mikäli negatiivinen kehitys jatkuu edelleen.

Tuestahan voi sitten luopua, jos rotu pärjää ilmankin. Yhtä ainoaa viisastenkiveä tässäkään asiassa ei varmasti ole, mutta tuki voisi olla yksi elvyttävistä tekijöistä mikäli kasvattajat ottaisivat sen omakseen. Eniten tottakai tarvittaisiin intoa ja halua pitää, käyttää ja kasvattaa myös näitä kotimaisia rotuja. Jokaisella rodulla tietenkin on ne omat vankkumattomat kannattajansa, jotka eivät vieraisiin hypi mistään hinnasta. Uusille omistajille, vähemmän rotu-uskollisille ja niille jotka eivät vain ole tulleet ajatelleeksi pennuttamista, tällä voisi olla vaikutusta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Pystykorvapuolella käsittääkseni tilanne on se, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, joten pennutusrahan maksaminen voisi lisätä juuri sitä tarjontaa."

Tuosta vielä että eivät kai ne kasvattajat sentään niin tyhmiä ole, että kun ei pentujen lukumäärääkään etukäteen tiedä niin lähtisivät satasella per pentu astuttamaan narttujaan.

Pekka Salomäki Vastaus kommenttiin #15

Auttaisi se 100 euroa uroksen omistajan astutusmaksuun esimerkiksi. Nyt on paljon käytössä 10% per rekisteröidyn pennun hinta. 900 euroa/pentu tekee 90 euroa/pentu uroksen omistajalle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Juu, tiedän minä tuonkin kun urosta on käytetty astutukseen. En tosin kerran perinyt siitä kasvattajaltaan mitään, ilo jäi rekun puolelle.

Älkääkä nyt pliis saarnatko enää, minä kun en tuohon sataseen millään usko.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Parhaiten pystykorvan säilymiseen vaikuttaa metson ja teeren metsästysaikojen muutos niin, että näiden lajien metsästys alkaa 1.9.
Minulla on ollut pystykorva joka pysätti hirvenkin, oravva ei pidä vahingossakaan mennä ampumaan pystykorvalle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kumpaakaan rotua en itselleni ottaisi koiraksi ja saman valinnan tehnee yhä useampi suomalainen. Etenkään suomenpystykorvan rotuominaisuuteen kuuluvaa kimeää ja jatkuvaa räksyttämistä eivät kenenkään hermot siedä.

Viimeinen teollinen kansallispukujen tekijäkin meni vastikään konkurssiin. Perinteet tuppaavat kuolemaan jos niille ei ole luonnollista kysyntää. Karjalanpiirakka sen sijaan voi hyvin.

Geeniperimän pienuus on aina ikävä asia. Jostain syystä kuulemme susien pysyvän elinvoimaisina paljon pienemmillä populaatioilla. En toki usko siihenkään.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Sepäs sattui, minun hermoni taas eivät kestä Uimosen kimeää ja jatkuvaa räksyttämistä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minun on kestettävä, kun tällä räksyttäjällä on jatkuva irtioloaika eikä häestä tarvitse maksaa edes koiraveroa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kyseiset metsästyskoirat olisi hyvä risteyttää muiden metsästyskoirien kanssa, eikä itsekkäistä syistä tehtailla geeniperimän pienuudestä kärsiviä pentuja.

Pekka Salomäki

Ei niitä ole viisasta risteyttää muihin rotuihin ja hukata alkuperäistä perintöämme. Kyseessä on suoraan luonnonkannasta ilman risteytyksiä talteen kerätyt kansalliset koirarotumme. Ne ovat muotoutuneet omaan kuosiinsa esi-isiemme vaellusten myötä ja kaltaisiksikin, eli roduiksi kuten nykyään puhutaan. Ne edustavat elävää kulttuuriperintöämme parhaalla mahdollisella tavalla.
Kukin saa valita millä koiraroduilla harrastaa, metsästää ja elää. Ainainen haukkuminen ja turha räkyttäminen on vähentynyt paljon, koska ihmiset asuvat taajamissa ja jalostukseen on valikoitunut ne hyväluonteisimmat ja sopivimmat koirat. Itse pienimutoisena kasvattajana en ikinä käyttäisi suvun jatkamiseen alati räkyttävää yksilöä. Nämä koirat vaativat paljon huomiota ja liikuntaa, laiskan ihmisen koiria ne eivät ole edellenkään, vaan turhautuvat sellaisilla.
Käyttövalio tilanne koirakannasta on kohtuullinen ja kasvussa karjalankarhukoirillakin, mutta maassamme on paljon hyviä ja käyttökelpoisia käyttökoiria, vaikka eivät valioita olekaan. Metsästyskoekäyntien määrässä on parantamisen varaa yhä, mutta suurin osa koirista on metsien hiljaisilla kulkijoilla, jotka eivät itsenstään numeroa pidä. Itse olen saanut aikaan kaksi käyttövalio suomenpystykorvaa, mutta ainakin 150 kertaa kokeissa tuomaroineena ja paljon pohjoisessa metsällä kulkeena tiedän ja olen nähnyt paljon parempiakin koiria, kuin omat käyttövalioni. Koekäynnit ovat tärkeitä, että toimivat ja periyttävät yksilöt saadaan esiin, mutta onneksi jatkuvasti hyvää metsätyskoirakantaa syntyy muistakin.
Suomenpystykorvan ja karjalankarhukoiran kanssa elo ja niiden vaaliminen on arvokas asia. Ja nimenomaan kukaan muu ei sitä pysty puolestamme tekemään riittävässä mittakaavassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hyvä kirjoitus. Mitä mieltä olet tuosta kansalaisaloitteesta / kysynnän ja tarjonnan laki?

Pekka Salomäki

Kysyntää on sopivasti, mutta moni on jäänyt ilman pentua. Aika monen rotujärjestön työmyyrien kanssa keskustellessa olemme ajatelleet sopivan vuosittaisen pentumäärän olevan 800 pennun kieppeillä. Kolmisen vuotta sitten se riitti täyttämään kysynnän aika hyvin, ja toisi varmuutta tulevaisuuteen, koska kaikkia yksilöitä ei kuitenkaan kannata käyttää jalostukseen sairauksien välttämiseksi. Siinä olisi jo kuitenkin kannan leikkaamisen varaakin, jos sellainen syy joskus tulisi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

"koska kaikkia yksilöitä ei kuitenkaan kannata käyttää jalostukseen sairauksien välttämiseksi"

Suomenajokoirista tiedän, mutta en pystykorvista. Missä mennään?

Pekka Salomäki Vastaus kommenttiin #20

Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma Pevisa sallii suomenpystykorvalla yhden pentueen teettämisen ilman silmä- ja polvitarkastusta. Kaihia ja muita merkittäviä silmäsairauksia löytyy noin 5% luokkaa tarkastetuista, samoin patella luksaatiota, eli polvilumpion sijoiltaam menoa. Tarkastuksissa käy noin 20% suomenpystykorvista.
Epilepsiaa esiintyy noin 3-5% pentumäärästä riippuen. 10-20 vuotta sitten runsaammin, ainakin 10%.
Karjalankarhukoiralla vaaditaan jo ennen ensimmäistäkään pentuetta silmätarkastus ja lonkkakuvaus. Sairaiden määrää en nyt ulkoa muista, ei hirveä ongelma, mutta huomioitava.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

Ehdit ennen kuin kommenttini #29 Pevisasta.

"Pevisa sallii suomenpystykorvalla yhden pentueen teettämisen ilman silmä- ja polvitarkastusta."

Miksiköhän?

Pekka Salomäki

Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä valitse rotu ja vuosi, niin selviää käyttövalioiden määrä.

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmUudetValiot.asp...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ok, ihmettelin vain tietääkö kansalaisaloitteen tekijä taustat. Ja eiväthän läheskään kaikki koiriaan ainakaan käyttövalioksi asti kokeissa käytä.

Pekka Salomäki

Minusta hän tuntuu tietävän ihan hyvin taustat, ja on varsin hyvällä asialla. Kiitos Henna Kupsalalle siitä. Olen joskus pohtinut ihan samaa asiaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Tottakai rodun harrastaja on sitä mieltä, minä kuitenkin taustojen tietämisestä eri, mikä sallittakoon. Varsinkin kun kirjoitti ettei näyttelytuloksilla väliä, sillä puhdasrotuisia kaiketi vaalitaan.

Pekka Salomäki Vastaus kommenttiin #21

Noin 20% suomenpystykorvista vain käy näyttelyssä. Nyt on valmisteilla eräänlainen jalostuskatselmus, jossa mennään koirien luo, koska ne eivät tule meidän luo.
Paikallisista aktiiveista nimetyt henkilöt menevät ulkomuototuomarin kanssa katsomaan koiria alueittain, toki omistajan suostumuksella. Ne kuvataan nettisivulle ja tehdään valmiilla kaavakkeella arvostelu. Asenteet ovat nyt hyvät narttujen omistajilla, käyttämättömät kelpoiset urokset kelpaavat heille, kunhan ne pelaavat metsässä ja ovat hyväluonteisia ja suomenpystykorvan raameissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Onko tietoa mikä tuo prosentti mahtaa olla suomenajokoirilla?

Ja mitenkäs ne suomenpystykorvat sitten kotikäynneillä arvostellaan, liikkeetkinkö?

Ja jos niitä ei saa näyttelyihin niin mitenkäs Pevisa

http://www.spj.fi/fi/rodut/suomenpystykorva/tervey...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Taisin jäädä ainoaksi suosittelijaksi. Tulihan tästä mielenkiintoinen ja informatiivinen keskustelu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiitos Sini, sinultakin myönteinen kommentti.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lähestymistapa ei välttämättä ole paras mahdollinen, mutta hyvällä ja arvostettavalla asiallahan tässä kirjoittaja on, eli siitä suositus.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Poliitikkona lähestyn asioita usein "poliitikkomaisesti" aloitteita tehden ja ratkaisuja etsien. Itselläni on kokemusta alkuperäisrotutuesta tuotantoeläinpuolelta, joten sieltä tämä ajatus, miksipä ei siis koirillekin jos tarvetta on?

Onko muita hyviä ajatuksia, miten tilannetta voisi pikaisesti yrittää parantaa Suomenpystykorvan ja Karjalankarhukoiran osalta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Karjalankarhukoiralle ei ainakaan ens hätään ideaa kun norjanharmaa on syrjäyttänyt hirvimettällä ja karhunkaatolupia on vähän, mutta metsästäjällehän on elämys yhtä paljon kuin saalis, jotta mainostaisin suomenpystykorvaa siltä pohjalta.

Käyttäjän SariKoponen kuva
Sari Koponen

Asia varmaan sinänsä kannatettava, mutta uskottavuus kärsii, jos kirjoittaja ei tiedä edes, miten koirarotujen nimet kirjoitetaan. Kirjoitatko myös Mäyräkoira, Ajokoira, Kotikissa, Orvokki, Lehdokki, Vuokko ja Moni Muu? Voi itku.

Anne-Mari Sinikallio

Minähän en mistään koirien jalostuksesta mitään ymmärrä ja näin, mutta ideasta kiinnostuneena lukaisin kommentit, niin ihmettelen kyllä miksi Seija Nylund noin kovasti vastustaa suomenpystykorvaa ja karjalankarhukoiraa? Pitäisikö kaikki turhat koirarodut hänen mielestään hävittää? Eläinlajeja häviää muutenkin maapallolta liikaa ja juu kyllä uskon omasta kokemuksesta, että kysyntää em. koirille enempikin olisi, jos tällä saataisiin niitä vaikka niille jotka haluaa :) Kiitos ja anteeksi :)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varsin yleinen rekisteröimätön koirarotu on meilläkin Seropi.

Toimituksen poiminnat