Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Ettei koulutiestä tulisi painajainen

  • Pihan makein mimmi? Mainonta luo mielikuvia, joissa ostamalla menestyy.
    Pihan makein mimmi? Mainonta luo mielikuvia, joissa ostamalla menestyy.

Koulut ovat muutaman viikon sisällä alkamassa. Sen huomaa viimeistään siitä, kun kauppojen markkinointikampanjat koulujen aloitukseen liittyen alkavat. Uusia vaatteita, hienoja reppuja, merkkikenkiä. Samaan aikaan koulujen kanssa pyörähtävät käyntiin erilaiset harrastukset, joihin tarvitaan omat tarvikkeensa. Puhelimenkin olisi hyvä olla sitä uusinta mallia.

Mainonnan ja kaveripiirin myötävaikutuksesta myös lapset liittävät edellä mainitut ulkoset tekijät menestykseen ja pärjäämiseen, aivan kuten aikuistenkin maailmassa helposti käy. Suuremmissa kaupungeissa lastenkin ulkonäköpaineet ovat suuremmat kuin maalla.

On perheitä, joissa useammankaan lapsen vaatekerran uusiminen merkkiliikkeessä ei tuota ongelmia. Trendejä pystyy seuraamaan ja harrastamaan kalliitakin harrastuksia silloin kun vanhemmilla on siihen varaa. On kuitenkin myös niitä, jotka joutuvat suuntaamaan ostoksensa kirpputoreille tai halpahallien alennusmyynteihin.

Yhteiskunnassamme elämme aikaa, jossa irtisanomisuutiset seuraavat toisiaan, leipäjonot pitenevät ja yhä useampi perhe joutuu elämään köyhyysrajan alapuolella. Ihan tavalliset, koulutetut ihmiset tipahtavat työelämän ulkopuolelle ilman omaa syytään. Irtisanominen, yritystoiminnan hiipuminen tai sairaus joka romahduttaa tulotason, saattaa koskettaa milloin tahansa, ketä tahansa. Hyvin toimeentulevan perheen lapsesta saattaa yhdessä yössä tulla toimeentulotuella elävän perheen lapsi.

Lapset voivat olla julmia. Joukosta poikkeaminen voi johtaa kiusatuksi tulemiseen. Mikäli joukkoon kuuluminen vaatisi satojen eurojen investoinnit vanhemmilta, joilla rahaa ei yksinkertaisesti ole, mitkä ovat lapsen vaihtoehdot?

Kiusatuksi tuleminen, tapahtuipa se mistä syystä tahansa, on aina suuri henkilökohtainen tragedia, joka ei voi olla vaikuttamatta lapsen itsetuntoon, kaverisuhteisiin, koulumenestykseen ja sitä kautta koko elämään. Pahimmillaan tuloksena on kiusaamalla nujerrettu, elämänhalunsa menettänyt ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäänyt aikuinen. Moni lahjakkuus on mennyt hukkaan menetettyään uskon tulevaisuuteen – pelkästään koulukiusaamisen vuoksi.

Syynsä lapsiin asetetuissa paineissa on markkinoinnissa ja kaveripiirissäkin, mutta kasvatusvastuu on vanhemmilla. Jokainen koulukiusaaja on alun perin ollut lapsi joka ei kiusaa. Vanhemmat voivat vaikuttaa siihen, ettei omasta lapsesta koskaan tulekaan sitä kiusaajaa. Suvaitsevaisuus, toisten ihmisten hyväksyminen sellaisina kuin he ovat ja toisista välittäminen ovat asioita, jotka opitaan vuosien mittaan arjen lomassa kotona eikä oppitunnilla koulussa. Ihmisyys ei ole ulkoista - se on sisäistä – ja jokainen ihminen, olipa sitten rikas tai köyhä, on aina yhtä arvokas.

Kun koulut taas alkavat, kerrothan lapsellesi ettei ketään saa kiusata. Lapset kysyvät usein, miksi? Ja vaikka eivät kysyisikään, niin silti hyvät perustelut ovat tarpeen. Lapsen on paljon helpompaa olla fiksu kun tietää miksi.

Moni kiusattu ei uskalla kertoa itseensä kohdistuneesta kiusaamisesta aikuisille. Siksi olisikin tärkeää, että hiljaisen hyväksymisen sijaan esimerkiksi sinun lapsesi uskaltaisi kertoa jollekin aikuiselle jos kaveria kiusataan. Puuttuminen voi parhaimmillaan pelastaa toisen elämän. Voiko parempaa tekoa siis tehdä? Eikä se vaadi edes paljon vaivaa – vain hippusen rohkeutta! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ainakin meillä lähinnä vaimo sekoaa että taas pitää tytölle saada vaatteita. Tytölle ei ole niin justiinsa.

Jos äideillä pysyisi järki päässä niin tuskin olisi ongelmia.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Varmasti monelle tuttu tunne. Joskus vanhemmat pelkäävät enemmän lapsensa puolesta kuin lapsi itse?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tai sitten se turhamaisuus asuu vanhempien päässä. Minulle selvisi vasta paljon lapsuuden jälkeen että olimme olleet köyhiä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"Lapsen on paljon helpompaa olla fiksu kun tietää miksi."

10+

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Pelkkä "ei saa kiusata" ei riitä. Lapselle pitää selittää mitä kiusaaminen on/voi olla! Ei se ole niin itsestäänselvää.

Kiusaaminen ei lopu yleispätevällä kiellolla,vaikka sekin on jo jotain. Kiusaaminen loppuu kun se tunnistetaan ja kielletään.

Kiusaaminen on liian julmaa ja voi olla niin "piilossa" ettei sitä edes käsitä. Ei aikuinen eikä lapsi.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Juuri näin, ja eihän lapsen käsityskyky välttämättä edes riitä seurausten ymmärtämiseen omatoimisesti.

Ei lapsi tule ajatelleeksi, että esimerkiksi sen "hikipingon" haukkuminen koulussa voi häiritä kiusatun opiskelua niin, ettei hänestä arvosanojen laskun myötä tulekaan sitä lääkäriä niinkuin oli aina haaveillut. Tai että tulevaisuuden aikuiset - eli myös kiusaaja itse ja ne sivusta katsojat - tulevat maksamaan kiusatun mahdollisesta syrjäytymisestä yhteiskunnalle aiheutuvat kulut viimeistä penniä myöten veronmaksajina.

Siksi aikuisia tarvitaan, pukemaan sanoiksi se mitä lapsi ei itse vielä ymmärrä. Koska kiusaamistilanteessa voi näyttää siltä että suurimmalla osalla porukasta on "hauskaa", niin lapsihan saattaa jopa luulla sen olevan normaalia ja ok.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Koko systeemi on mätä.Kun ensin hoidetaan kuntoon lasten tasa -arvoinen kohtelu tässä maassa,ja lasten oikeudet YK:n Lastenoikeuksien julistuksen ynm.suomen lakienkin mukaan,katsellaan sitten.

KIVA -KOULU PROJEKTIT YNM.jotka eivät ole poistaneet,eivätkä poista ,näitäkään ongelmia,ovat silmälumetta jolla ollaan tekevinään jotain,rouvakerholaisten pikku puuhastelua.Niin kauan kun suomessa annetaan julkisuudessakin kuva,että lapset ja heidän vanhempansa ovat eriarvoisia,ja toisia saa nimitellä ja halveerata,ei näistä ulostuloista ole mitään apua.

Kyllähän se on kaunista kirjoitella kuinka ei saa kiusata,ei saa sitä ja tätä,totuus on toisenlainen.Kun nykymailman malliin kiusatut joutuvat muuttamaan tahi vaihtamaan koulua,ja VANHEMPIEN ASEMA JA VARALLISUUS,SUHTEET,ovat se joka määrittelee "kuka on syyllinen"

Ei tässä mikään päähän silittely auta.Kun koulutuksissa on jo es.sos.alalla mainittu LEIMATEN,ja opetetaan ketkä ja mitkä PERHEET ovat RISKIRYHMIÄ,ja tätä sovelletaan myös opettajien jne.asenteisiin ja koulutuksiin niin ei ihme.Riskiryhmiä ovat mm:YKSINHUOLTAJAT(nykymaailmassa jo 2000 vuodesta pienperheitä,ei näille kivikautta eläville sos.tantoille ynm."asiantuntijoille),MONILAPSISET PERHEET,ERONNEET,UUSPERHEET...Eli luokittelut perheistä määrittävät sen,kuka leimataan kiistoissa,ja kuinka kasvatetaan jo siellä kotona asennevammaisia,ja ennakkoluuloisia ihmisiä.

Naurettavaa onkin että nyt mainostetaan oikeuksia homoille jne.vaikka heitäkin varten on jo sos.viranomaisten huoliseulat ja tuomioita jaetaan vielä pienperheillekin tässä maassa.Suuremman kokonaisuuden kautta totuus näkyy selvemmin,vaikka onkin kiva kirjoitella nättejä ihania kaikki on kaikkien kaveri -juttuja.

Siellähän on perussuomalaisten oma ministeri sos-ja terveydenhoidon puolella,joten ei muuta kuin sanoista tekoihin.Ensinhän voi ne perheiden lailliset tukitoimet esimerkiksi saattaa ajantasalle,eli kuinka nämä pienituloiset saavat lailliset tukensa,ja kuinka heidän lapsensa eivät joudu huostaamisen kohteeksi "köyhyyden"takia,joka on laiton "syy"silti yli 40% tapahtuu tähän nojaten.

Eli ei muuta kuin YK:n Lastenoikeuksien Julistusta tavaamaan koko sakki,koska suomi on sen sitoutunut tuomaan jokaiselle kansalaiselleen tutuksi,JA SE SITOO SUOMEA.Nyt kun tässä maassa suunsa saa aukaista vain ne varakkaat,tai asemansa puolesta julkisuudessa nuoleskeltavat,jotka ovat olevinaan asiantuntijoita joka lajissa,ei mikään muutu.

Toimituksen poiminnat