Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Tuulivoiman syöttötariffi leikkauslistalle

  • Tuulivoimala pyörii veronmaksajan laskuun
    Tuulivoimala pyörii veronmaksajan laskuun

Edellisen hallituksen aikaansaama tuulivoiman syöttötariffi teki tuulivoimasta loistavan bisneksen. Luotiin järjestelmä, joka pumppaa veronmaksajien rahoja kiihtyvällä tahdilla sijoitusyhtiöiden taskuihin. Lopulliseksi hintalapuksi takuuhintajärjestelmälle on arvioitu yli 3 miljardia euroa. Summa on niin suuri, että se on yli 3% Suomen valtionvelasta ja noin 550 euroa jokaista suomalaista kohti. Lopullista laskua ei tiedä kukaan. Mitä edullisempi on sähkön markkinahinta ja mitä enemmän tuulee, sitä kalliimmaksi takuuhintajärjestelmä tulee. Kysymys kuuluu, haluammeko todella tukea tätä huonosti työllistävää sijoitusyhtiöiden loistobisnestä velaksi? Se on hyvä muistaa, että aina kun mylly pyörii, veronmaksaja maksaa laskun korkoineen.

Kaleva uutisoi tuulivoimatuista 5.3.2015. Jutussa energia-asiantuntija Jorma Perander toteaa sen tosiasian, mitä ei jostain syystä ole haluttu tunnustaa; takuuhintajärjestelmä nielee miljardeja - täysin turhaan.

Tuulivoimaloiden tekniikka on viime vuosina kehittynyt niin, että nykyisenkaltaisista tuulivoimaloista saadaan suotuisissa tuuliolosuhteissa 70% parempi sähköntuotto kuin vielä viitisen vuotta sitten. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä rannikolla tuulivoima voisi olla kannattavaa ilman syöttötariffiakin. Silti siitä ei olla valmiita luopumaan, miksi?

Tuulivoimayhtiöillä tekniikan kehittyminen on ollut tiedossa ja voimaloita nousee kuin sieniä sateella. Kuntia houkutellaan kaavoitukseen kiinteistöverotuloilla. Samaan aikaan kuntien valtionosuuksia pienennetään, koska rahat menevät jonnekin muualle – kuten esimerkiksi tuulivoiman syöttötariffiin. Raha kiertää taskusta toiseen ja pää tulee aina lopulta vetävän käteen. Eurot kaivetaan veronmaksajan taskunpohjalta.

Lähiasukkaat ovat voimaloiden kanssa helisemässä, kun niitä rakennetaan ihan nurkkapieliin. Kyläläiset, valveutuneet kansalaiset ja muutamat harvat poliitikot yrittävät käydä taistelua tuulivoimaloiden meluvaikutuksia vastaan. Aloitteet ja nimilistat kiertävät talosta toiseen samalla kun tuulivoimayhtiöiden edustajat puhuvat kuntapäättäjiä pyörryksiin. Puhelahjoille saa hyvän palkan, kun yhdestä voimalasta kilahtaa tuulivoimayhtiön kassaan vuosittain yli puolen miljoonan euron voitto, josta veronmaksajien osuus Kalevassa esitettyjen laskelmien mukaan on yli 400 000 euroa.

Seuraava hallitus voisi ottaa järjen käteen, kun se tuntuu edellisiltä unohtuneen. Energiantuotannossa tulee panostaa aidosti työllistävään kotimaiseen energiaan. Tuulivoima ei sitä ole, yhden tai kahden kesän mittaisen rakentamisajan jälkeen suomalaisille ei töitä juurikaan jää. Energiantuotannossa on lähdettävä siitä, että sen työllistävä vaikutus on mahdollisimman suuri niin rakennus- kuin tuotantoaikanakin. Sijoitusyhtiöiden pussiin ei pidä veronmaksajien rahoilla pelata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuulivoiman syöttötariffi kerätään suoraan sähkönkäyttäjiltä, tavallisilta kuluttajilta, yritykset eivät joudu maksumiehen rooliin. Mikäli yritykset joutuisivat maksamaan tuulivoimatukia, meteli olisi suurempaa.

Nyt kun Eduskunnassakin todetaan syöttötariffin olevan kustannusneutraalin, niin taustalla kummittelee ajatus, ettei se olisi keneltäkään pois kun se ei näy valtion budjetissa. Todellisuudessa yksityiset kotitaloudet maksavat sähkölaskussaan tämän lystin, eikä siitä ole pidetty kovaa ääntä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Lappeenrannasta tuli tammikuussa Sitran rahoittama tutkimus tuulivoimasta:
"Sitran tavoitteena on tällä raportilla taustoittaa sitä, miten Suomessakin voitaisiin jatkossa harjoittaa kannustavaa ja kansantaloudellisesti järkevämpää, uudistuvaa energiapolitiikkaa."
Kiitokset professori Satu Viljaiselle ja professori Kalevi Kyläheikolle selvityksen tekemisestä.
Helsingissä, 23.1.2015

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/103470/...

"Syöttötariffi ei huomioi tuotannon epävarmuudesta aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia. Tuulisähkön tuottaja ei ota huomioon verkon suunnitteluun, rakentamiseen tai kuormitukseen liittyviä kustannuksia."

"Jos tukijärjestelmiä käytetään, niin niiden on oltava kestoltaan rajattuja, lyhytaikaisia tukia teknologioiden ja innovaatioiden kehittämiseen."

"Tukia käytettäessä vaarana on, että tuetut uudet yrittäjät eivät luo
aitoa uutta kilpailua vaan päätyvät kolluusioon alalla jo olevien kanssa."
(Kolluusio on oikeuden väärinkäytön yksi muoto)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vuonna 2014 tuulivoimaa tuettiin 52 miljoonalla eurolla. Siitä on melko vaikeaa säästää miljardeja. Olen toki samaa mieltä, että syöttötariffeja pitää tarkastella uudestaan kun tuulivoiman kannattavuus on kehittynyt hyvään suuntaan niin nopeasti. Tukia ei alunperinkään tarkoitettu ikuisiksi vaan niiden tarkoitus oli houkutella perustamaan Suomeen lisää puhdasta energiantuotantoa. Suomeen sopii helposti vielä kymmmenkertainen määrä tuulivoimaa ja enemmänkin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Henna, toivoisimpa näkeväni päivän milloin Seppo Leskinen suosittelisi sinun kirjoitustasi.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Helsingin Sanomissa oli tosiaan juttu tuotannon tehostumisesta. Muistaakseni 3 megawatin myllyn investointi maksoi noin 4.5 miljoonaa euroa. Mylly tulee kannattavaksi tehostumisen myötä huomattavasti aikaisemmin alkuperäisistä laskelmista.Laskelmien muuttuessa esittäisin syöttötariffien lyhentämistä 12 vuodesta ainakin 10 vuoteen.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Kotkan Mussaloon tuli kaksi myllyä, ne tekee vuodessa 14GWh. Voimalat maksoi 9 miljoonaa.
Ilman pääomakuluja ja ottaen huomioon että vuosikustannukset huolloista ja muista juoksevista kuluista(2-3% investointi tuulivoimayhdistyksen mukaan) vuodessa tuosta saadaan 580000€ edestä sähköä, jos sähköstä SAISI 50€ /MWh.

Eli silloin kuoletusaika olisi joku 18 vuotta.

Tulevaisuuden myllyt varmaan hyötysuhteeltaan tehostuu, mutta varmaan samoin käy monien kustannustenkin kanssa ja tehostuminen ei kumminkaan ole mitään mullistavaa ilman suprajohtavuutta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Juha- Matti , olen kanssasi käsittääkseni samoilla linjoilla, mutta mistä olet saanut tuon 14 GWh Kotkan myllyjen vuosituotoksi?

Täältä voi katsoa desimaalien tarkkuudella todelliset tuotot :
https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations
Kirjoita "vapaa sanahaku" Mussalo.

Mussalon myllyt tuottivat viime vuonna 11 840,59 MWh = 11,84 GWh
Odotus oli 16 960 MWh = 16,96 GWh.

Eli nämä meidän rakkaat ylpeyden aiheet, "myylyjen mersut" kuten meille on kerrottu, eivät tule maksamaan itseään takaisin näillä tuotantoluvuilla, vaikka me tuemme niitä ruhtinaallisesti seuraavat kymmenkunta vuotta.
Niillä siis ei olisi mitään peliä ´vapailla markkinoilla´ ilman tukea.
Ja Kotkan myllyt ovat pyörineet jo vuoden 2014 alusta lähtien kuten tukipäätökset sen osoittavat.

Jos olet saanut tuon 14 GWh Kotkan Energialta ; kai olet tietoinen tästä surkuhupaisasta taistelusta Kotkassa, jossa rahaa yritetään taikoa yhtiöittämällä, yhdistämällä, jne.. kaupungin yhtiöitä , jotta Kotka voisi välttää kriisikunnaksi ajautumisen ( ei voi).

Tässä ´isojen poikien´ nokittelussa ovat tosiasiat ja numerot saaneet kyytiä: Kotkan Energian on oman itsenäisyytensä ja erityisesti johtonsa puolesta näytettävä - vaikka hieman totuutta kiertäen- niin hyvää tulosta viime vuodelta, jotta pösilöt valtuutetut eivät vain sitä fuusioisi tai myisi..

Ps. Käsittääkseni et ole laskenut pääomalle mitään korkoa: vaatimaton viiden prosentin tuotto/korko vuodessa tekee jo 450 000 euroa ensimmäisenä vuonna, joten kannattavuuslaskelma on herttasen perssiillään Kotkan myllyjen osalta, kuten käsittääkseni kaikissa Suomen tuulipuistoissa:

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #21

Otin vain varman päälle, ettei syytetä numeroiden murskaamisesta. Mitään järkeähän ei tuossa minunkaan laskemassani skenaariossa ole, kun voimalan ikä ja sähkön hinta tulee vastaan.

Sinulla on oikeat luvut ja sitä kautta totuus on kamalampi. Joskin tuotanto voi tulevaisuudessa jonkin verran muuttua, suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No tässä se tulee, Aimo.
Tää on hyvä ja asiallinen blogi. Tässä ja 5.3 kalevassa ollut Jorma Peranderin asiantunteva kirjoitus tuulivoimasta todistaa sen, että tuulivoimalaitokset ovat jo kehittyneet niin hyviksi, että ne pärjäisivät ilman tukikin ja tuottavat puhdasta energiaa, jota tarvitaan jatkuvasti lisää. Olen sitä mieltä nyt, kuten aina, että tuet pois kakilta, ei yksin tuulelta ja olen iloinen, että Pohjois-Pohjanmaalle on luvassa yli 5 miljardin tuulivoimainvestoinnit. Eiköhän Hennakin niistä iloitse?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivottavasti Henna iloitsee Siikajoenkin tuulimyllyistä ja vastaakin sinulle.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Tuulivoimaloita saa minun puolestani rakentaa kunhan se tehdään ilman veronmaksajien rahoitusta eikä voimaloita sijoiteta liian lähelle asutusta. Nykyisen kokoluokan (n. 3 MW) voimaloilla ehdoton minimietäisyys asutukseen on mielestäni kaksi kilometriä, siitä lähdetään.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miten luomuviljelys, kannattaako ilman tukiaisia?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #17

Seppo, sinähän voit itse kokeilla,sillä niin opit parhaiten, mutta näinhän siinä Seppo aina käy, kun joutuu altavastaajaksi ja vielä oman puolueen ehdokkaan kanssa.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala Vastaus kommenttiin #17

Kotimainen puhdas ruoka on huoltovarmuustekijä toisin kuin ulkomailla valmistetut tuulivoimalat. Maatalous ja ruoan tuotanto työllistää jatkuvasti läpi tuotantoketjun vuodesta toiseen. Verovaroja käytettäessä pitää aina kysyä kysymys: mitä rahalla saadaan ja mihin ne lopulta menevät? Tuulivoiman takuuhintajärjestelmän kohdalla hyödyt veronmaksajille ovat vähintäänkin kyseenalaiset.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kääntyikö Seppo Leskiseltä takki tarkoituksella vai vahingossa, ennen niin kiivas tuulivoiman kannattaja ottaisi nyt tuulivoiman tukipaketin pois. En olisi kyllä vielä viime viikolla uskonut todeksi, mutta niin nämä vaalipuheet muuttuu tuulen mukana, - minne tuuli kuljettaa.. eduskuntaan vai ei.
Tuulivaroitus maa-alueilla, tuuli voi olla puuskissa yli 25 metriä sekunnissa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Meillä Suomessa ruokakin tuotetaan veronmaksajien rahoituksella. Ja meillä omistetaan viljelemättömiä maitakin veronmaksajien rahoituksella jne. Haluatteko vielä lisää esimerkkejä?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä haluaisin konkreettisia esimerkkejä, eikä mitään yleisluontoista.
Oletko Seppo todellakin sitämieltä,ettei Suomessa tarvita omavaraista ruuan tuotantoa?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Missä olen sellaista väittänyt? Ja minä en ole tässä altavastaajan asemassa. Tuulivoima näyttää olevan kovassa kasvussa ja suosiossa, puhutpa mitä puhut.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #20

Kerroppa nyt Seppo eläkä kiertele, onko meillä nytkään omavaraista ruuantuotantoa, vaikka sitä verovaroin tuetaankin.

Kyllä omavarainen ruuan ja energiantuotanto on turvallisuuspolitiikan tärkein myös tyyninä pakkaspäivinä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Näissä keskusteluissa on usein saatettu kyseenalaiseksi tuulivoimatuen lopullinen lasku.

Jos otamme huomioon seuraavat tosiasiat:

1. Tukea maksetaan ( piikki on auki) 2500 MW:n tehoon asti.
2. Tuulivoimaloiden tehokerroin = efektiivinen tuotto= käynti.. on n.20%
3. Päivässä on 24 tuntia ja vuodessa 365 vuorokautta.
4. Tukea maksetaan 12 vuotta
5. Sähkönhinta markkinoilla juuri nyt 23,31 €/MWh , uudet myllyt saavat tukea 105€ MWh => tukea (105 - 23 =) 82 €/MWh , vanhat saavat 83€/MWh => ( 83 - 23=) 60€/MWh.
Otamme laskelmaan tueksi 50€/MWh

Saamme yksinkertaisen kertolaskun:

2500 x 0,2 x 24 x 365 x 12 x 50 = 2,628 miljardia euroa

Liikkuvia osia laskelmassa ovat tehokerroin ( 20..30%) ja sähkönhinta, joten lasku voi hyvinkin liikkua kahden ja kolmen miljardin välillä.

Toimituksen poiminnat