Henna Kupsala www.hennakupsala.fi

Nyt jos koskaan on aika ostaa kotimaista

  • Ruoantuotanto on maaseudun elinehto
    Ruoantuotanto on maaseudun elinehto

Venäjäpakotteet iskevät kipeästi Pohjois-Suomeen ja ruoan alkutuotantoon

Venäjän viime viikolla asettamien elintarvikkeiden tuontikieltojen vaikutukset ovat surullista luettavaa. Tyrnävällä tuskaillaan venäjälle menossa olleiden siemenperunoiden kanssa ja Valion Haapaveden meijerissä kypsyy melkein kaksi miljoonaa kiloa juustoa joiden määränpää vielä vähän aikaa sitten oli Venäjä. Suomalaiset rekat ovat jumittuneet tulliin kun niitä tarkastetaan kiellettyjen tuotteiden varalta. Mikäli vientikielto pitää, tulevan vuoden aikana suomalaisia elintarvikkeita jää viemättä yli 400 miljoonalla eurolla.

Pakotteet iskevät suomalaiseen ruoantuotantoon ja elintarviketeollisuuteen kautta linjan. Alasta ja yrityksestä riippuen Venäjä-riskit ovat erilaisia. Pahin tilanne on niillä joiden liiketoiminta lepää paljolti Venäjän varassa. Silloin ovat hyvät neuvot kalliit.

Ruoka tulee aina maalta. Ruoan alkutuotanto on niitä asioita joita eteläsuomeen keskittävä aluepolitiikka ja kasvukeskukset eivät voi meiltä viedä. Maidontuottajista olen huolissani. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan suurin piirtein neljäsosa Suomessa tuotetusta maidosta on mennyt Venäjälle. Tämän vuoksi maidon tuottajahinta voi tippua. Mikäli tilanne jatkuu ja jos korvaavia markkinoita ei löydy voi pudotus olla suurikin. Tämä ei tiedä hyvää maidontuottajille.

Tilakoot ovat kasvaneet viime vuosina. Se tarkoittaa isoja navettainvestointeja nykyaikaisiin tiloihin ja laitteistoihin. Eläinmäärän kasvaessa peltoakin on monella tilalla hankittu lisää joko ostamalla tai raivaamalla, samalla kun konekantaa joudutaan uusimaan vastaamaan kasvaneen tilan tarpeita. Velkaa voi olla siis pitkä penni. Kun kaikki on laskettu tarkkaan, ei ylimääräisiä yllätyksiä kaivattaisi.

Venäjän vastaus EU:n pakotteisiin on tuonut maidontuottajan taivaalle taas yhden mustan pilven lisää. Lehmät lypsävät edelleen autuaan tietämättömänä maailman menosta. Tuotantoa ei voi supistaa lehmiä vähentämällä sillä uuden navetan maksaa vain lypsävä lehmä. Jos lehmiä ei ole tarpeeksi tai ne lypsävät huonosti, on maatalousyrittäjä pulassa. Lypsyä on siis pakko jatkaa vaikka maidonhinta laskee. Missä vaikutukset näkyvät, se on maatalousyrittäjän tilipussi ja entistä huonompi tuntipalkka. Investointeja voidaan joutua lykkäämään ja jotkut tilat saattavat joutua vaikeuksiin. Käsiä saa pitää kyynärpäitä myöten ristissä ettei näin tapahdu.

Ruoantuotanto on meidän pohjois-suomalaisten vahvuus ja maaseudun elinehto. Apuja on löydyttävä nopeasti valtionkin taholta, mutta mitä tavallinen ihminen voisi tehdä?

Nyt jos koskaan on aika ostaa kotimaista. Kotimaista juustoa, maitoa, jugurttia ja kaikkia niitä elintarvikkeita jotka löytyvät Venäjän tuontikiellon listalta. Suomalainen kuluttaja voi vielä valita ja se valinta kannattaa tehdä nyt. Jokaisella on mahdollisuus omalta osaltaan auttaa suomalaisen ruuan tuottajia ja jalostajia selviämään Venäjän tuontikiellon yli parempiin aikoihin. Meillä ainakin syödään tänään kotimaista juustoa.

 

Kirjoitus on julkaistu 13.8.2014 maakuntalehti Kalevassa ja Siikajokilaaksossa

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ostopäätös riippuu suurimmalla osalla kuluttajista hinnasta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos hinta/laatu on kohdallaan niin mikä jottei.

Alkutuotannon tukeminen on toki kannatettava asia mutta en osaa surra noiden kotimaisten kartelliemme voivottelua. Jos ovat meidän verorahoillamme tähän asti tehneet hyvää tiliä vientikaupallaan niin eipä siinä ole paljon riskejä mietitty.

Lisää kilpailua tänne Suomeen duopolin kohtuullistamiseksi on alkutuottajankin kannalta paras vaihtoehto.

Martti Laines

Koska suomalainen maanviljelijä syö jokaisen perheen ruokapöydässä yli sadalla eurolla jokainen kuukausi, on viisasta valita hinta/laatusuhteeltaan mahdollisimman edullista ruokaa. Tuotantomaasta riippumatta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Juu, tänään ostin jo kolme isoa Oltremannia, raejuustoa, maitoa, piimää, jogurtteja, kaikki Valiolta, ja vieläpä jädenkin, joka oli tehty Turengissa, sekä paikallisen pikkuleipomon leipää. Ei tää tosin uutta ollut, kun suosin kotimaista muutenkin valinnoissani. Jos täällä maalla viljely loppuisi, niin kyllä maisemista tulisi ankeita paikkoja. Ja tulee sieltä pellolta niitä veroeurojakin, jotta pääsee lääkäriin tarvittaessa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ole varovainen. Liiallinen rasvan nauttiminen saattaa olla kohtalokasta...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Se juusto on vaan 17 % tasoa, ja käyttöaikaa ensi vuoden puolelle. Onneksi tuo rasvatase on vyötäröltä pienentynyt liikunnan avulla. Meetwurstit jätin kyllä hyllyyn, kalaa voi laittaa leivän päälle mainiosti, ja sekin omista vesistä peräisin!

Kiitos hyvästä huomiosta!

Jukka Mäkinen

"Ja tulee sieltä pellolta niitä veroeurojakin"

Näinhän se on. Kun peltoa omistaa, veroeuroja tippuu omalle tilille enemmän kuin rikkaruohoja pellolle. Eikä tarvitse edes imeä niin kuin tavallisen iilimadon.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Saako nyt niitä Venäjälle tarkoitettuja Valion lisäaineettomia tuotteita Suomesta ?

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Ainakin uutisoinnin valossa tuo näyttää mahdolliselta

Markku Laaksonen

Miksi ostettaisiin tarvetta enemmän, kaupunkilainen ei juuri tarvitse siemenperunoita.
Kai nämä korkealaatuiset suomalaiset tuotteet kannattaisi myydä hyvällä hinnalla ostokykyisille Euroopan markkinoille (kuletusmatkan takia), että pääsisivät vihdoin tutustumaan laatuumme.

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Toivottavasti korvaavat markkinat löytyvät pian, Venäjän markkinat voivat kärsiä tuontikiellosta pitkäksi aikaa myös sen mentyä ohi mikäli Venäläiset ehtivät "unohtaa" suomalaiset tuotteet. Sikäli tilanne ei ole vain väliaikainen. Toisaalta korvaavien markkinoiden löytyminen nyt voi lopulta vahvistaa Suomen elintarvikevientiä sitten kun Venäjän markkinoille taas päästään. Mutta tällä hetkellä kun korvaavia markkinoita ei vielä ole ja "kodittomia" tuotteita ja raaka-ainetta on paljon, on suomalainen kuluttaja valintoineen avainasemassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuskin suomalaiset kovin paljon voi lisätä meijerituotteiden kulutusta.
Venäjä pyrkii vahvistamaan omavaraisuuttaan, se taitaa olakin eräs olennainen tuontikiellon tarkoitus.

Martti Laines

Ranskalaiset ja italialaiset keittiömestarit itkevät itsensä iltaisin uneen, koska heillä ei ole laadukkaita suomalaisia maataloustuotteita.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Muistelen lukeneeni, että Haapavedellä maitoa suunniteltaisiin muutettavan maitojauheeksi ja sen markkinoimiseksi Kiinaan. Tälläinen matalamman asteen jalostus voi olla väliaikaisena ratkaisuna välttämätön, mutta pitemmällä tähtäimellä korkeammin jalostetut tuotteet ovat tavoiteltavia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Joskus Haapaveden meijerissä tuotettiin erittäin hyvänmakuista pitkäpiimä.
Kannattaisiko satsata joihinkin todella korkealaatuisiin tuotteesiin. Oltermanni-cheddari on täysin epäonnistunut uutuustuote, oikeasta cheddarista kaukana. Kohtuuhintaista herkullista cheddar-juustoa saa Lidlistä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Syökäämme itsemme turvoksiin ja pelastetaan Suomi ! ;-)

Jukka Mäkinen

Mitä enemmän velaksi tukitoimin ylläpidettyä maataloutta kaatuu, sen parempi koko Suomen taloudelle. Putinille voitaisiin oikeastaan myöntää vaikka joku valkoisenjellonaorvokin suurristi kultaisten kuokkien kera siitä hyvästä. Ja aski Violaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mitä mieltä olet siitä, että kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) haluaa ettemme sortuisi tässä tilanteessa kotimaisiin tuotteisiin? Autammeko vai heikennämmekö maatamme ja ruokahuoltoamme panostamalla suomalaiseen ruokaan?

http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/173674-s...

Käyttäjän HennaKupsala kuva
Henna Kupsala

Lepomäen ajatusmaailma ei avaudu minulle. Tässä tilanteessa kun vienti Venäjälle pysähtyi, kotimaisen ostaminen auttaa niin alkutuotantoa kuin jalostustakin pahimman yli. Näiden molempien on tärkeä säilyä Suomessa. Mikäli kotimaan markkinat eivät vedä ja korvaavia vientimarkkinoita ei pikaisesti löydy, tarkoittaa se pahimmillaan maitotilojen kaatumisia, meijereiden loppumisia ja lisää työttömyyttä samalla kun maahan tuodaan maitotuotteita ulkomailta. En näe, miten se voisi olla suomalaisten etu. Tietenkin myös muissa, kuin meijerituotteissa vastaavaa voi tapahtua. Lähellä tuotetun ruoan ostaminen on ympäristönkin kannalta parempi ratkaisu, joten perusteita ulkomaisen suosimiseen kotimaisen sijaan en sieltäkään löydä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos perustellusta ja asiallisesta vastauksestasi!

Vesa Kiljunen

Jos bisnesmiehet toitottaa koko ajan,että osakkeenomistajille pitää
saada tuottoa,niin miks tavallisen janttarin pitäis yhtääkkiä
TAAS olla pelastamassa näitä itsekkäitä osakeyhtiöitä?

Osta kotimaista.EN OSTA!
Ostan mihin on varaa.

Työnantajat haluu,että tehdään puolilmaseks hommia.Mikäs
siinä,mutta turha itkeä,kun kauppa ei käy.
Kato ku rahat ei riitä!

Ostakoon herrat toisiltaan,ku niillä ne rahatkin on .Onnee vaan.

En ois uskonu,että sanonta "ahneella ois pa.......n loppu" tulee
vielä pitämään hyvin paikkansa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nyt jos koskaan on lappalaisten syytä lopettaa japanialaisten matkamuistojen myynti.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kotimaista olutta, ei ulkolaista viiniä. Ruokakauppoista.

Käyttäjän KajKarlsson kuva
Kaj Karlsson

Olen ostanut aina suomalaista,joskus jopa kovasta hinnasta huolimatta.
MUTTA nyt olen päättänyt tarkistaa kantani koska hallitus aikoo taas leikata eläkkeitä vaikka ne maksaa työeläkeyhtiö jotka rypevät rahassa.
Miksi eläkeläisten pitäisi uhrautua?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Vaikka olenkin perussuomalaisten kanssa aika monessa asiassa eri linjoilla, tämän kirjoituksen kohdalla en voi olla kuin samaa mieltä. En itse tällä hetkellä asu Suomessa, mutta jos asuisin suosisin ilman muuta suomalaisia tuotteita tämän pakotekriisin keskellä. Aivan kuten suurin osa sukulaisista ja tuttavistani Suomessa nyt tekee.

Toimituksen poiminnat